Ще преместим стрелките на часовниците с един час напред на 28 март

 Ще преместим стрелките на часовниците с един час напред на 28 март

Time change to summer time with blue alarmer on the white background.

В изпълнение на Директива 2000/84/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз от 19-01-2001 г. на 28-03-2021 г. в 3.00 ч. българско време ще се въведе лятното часово време. Информират от Българския институт по метрология.

На 28 март часовниците се преместват с един час напред.

Отговаряйки на гражданските инициативи, през февруари 2018 г. парламентът призова Европейската комисия да направи оценка на директивата за лятното часово време и при необходимост да представи предложение за преразглеждането й.

След оценката, която получи 4,6 млн. отговора (84% бяха в полза на прекратяване на смяната на часовото време), ЕК внесе предложение. То трябва да бъде договорено между парламента и лидерите на страните от Европейския съюз.

ЕС първоначално създава единен режим за лятното часове време през 1980 г., за да осигури хармонизиран подход за смяната на часовото време в единния пазар, тъй като дотогава националните графици за лятно време са се разминавали. Сегашната директива задължава страните от ЕС да преминават на лятно часово време в последната неделя на март и обратно към стандартно часово време в последната неделя на октомври.

 

редактор: www.vip-velingrad.com

Ari Kremen

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *