Digiqole Ad

10 февруари – почита се Св. Харалампи Чудотворец, празнуват и пчеларите

На 10 февруари Православната църква почита паметта на Св. свещеномъченик Харалампи Чудотворец и св. Валентина.

Денят е известен в народния календар като Чуминден и се празнува за здраве на хората, да не се разболяват от чумата. В митовете тя изглежда като старица, която постоянно е на път и носи със себе си тефтер, в който са записани имената на хората, които трябва да погуби.

Свети Харалампи се знае, като лечител на болести и рани, също и господар на всички болежки. Легенда разказва, че чумата е затворена в шише и Светията я е хванал и държи. Господ ще пусне чумата, когато хората станат много грешни.

Според други предания, чумата се родила на Атанасовден и веднага започнала да обикаля и да мори народа с острата си коса. Ако не бил Св. Харалампи – да я залови и окове в 9 вериги, щяла да умори света. Затова в иконографията светецът е рисуван с дълга бяла брада и с ръка, вдигната за благослов. Срещат се и изображения, в които той бие и мъчи чумата.

За да се предпазят от болести, на този ден хората сутрин рано помитат къщата и двора, почистват, след това готвят. Стопанките правят обредни пити. За обяд на трапезата задължително се слага питка с мед, свински джолан в гърне или мусака и картофено пюре. Най-възрастната жена в дома прикадява с тамян, сипва от гозбите, чупи от питата с мед и разнася от тях за здраве на съседите.

Светията е открил чудодейните свойства на меда, за това този празник е наречен и на  пчеларите. На този ден медът се освещава и част от него се пази като лек срещу шарка и други болести за през цялата година.

редактор: vip-velingrad.com

Още новини

Loading Facebook Comments ...