100 милиона за туризма

Бизнесът от цялата страна може да кандидатства с проекти за туристическа инфраструктура и атракции. Всяка забележителност с национално и световно значение от страната може да получи евтиното кредитиране по финансовият инструмент. За проектите няма и определен териториален обхват, а средствата се отпускат от Фонда на фондовете. Това обясни регионалният министър Лиляна Павлова, която взе участие във форум, посветен на възможностите на плана „Юнкер“ на КРИБ.
100 милиона лева в Оперативна програма „Региони в растеж“ са заделени като възможност за допълнителна инвестиция за всеки един одобрен проект от Фонда на фондовете, който включва дейности, свързани с национални свети като археология и реставрация например, обясни Павлова. Трите фонда за градска инфраструктура – за София, Северна България и Южна България са с общ бюджет от 270 млн. лв. Средствата обаче могат да бъдат спечелени по проекти в 39-те най-големи града у нас.

Разширени са и възможностите за финансиране на проекти за градско развитие с финансиране от финансовите инструмента. Допустими са инвестиции в спортна инфраструктура като спортни игрища както в градовете, така и в курортите, изграждане на аквапаркове, лунапаркове, проекти за образователна, здрава и културна инфраструктура.
Градският транспорт и енергетиката са други сектори с голям потенциал да изпълнят подобни проекти, обясни Павлова. Тя отчете, че по плана „Юнкер“ до момента не е подаден нито един проект в областта на водната инфраструктура, а този сектор е с най-голяма нужда от подобни инвестиции. Според регионалният министър все още не са използвани големите възможности на плана „Юнкер“. Тя заяви, че иска да види повече проекти, касаещи развитието на стратегическата пътна инфраструктура, за енергийна ефективност в публичния сектор и модернизирането на водната инфраструктура.

standartnews.com

velingradnews

Loading Facebook Comments ...
%d bloggers like this: