13-те, обвинени за членство в нелегалната организация „Ал-Уакф ал-ислями”, проповядване на антидемократична идеология и налагане на шериатска държава, застават пред съда през септември

 13-те, обвинени за членство в нелегалната организация „Ал-Уакф ал-ислями”, проповядване на антидемократична идеология и налагане на шериатска държава, застават пред съда през септември

По внесен от Окръжна прокуратура – Пазарджик, обвинителен акт срещу 13 подсъдими е образувано наказателно дело, което започва през септември, съобщиха от пресцентъра на съда. Обвиненията срещу трима от тях са в три пункта.
С. М. е обвинен за това че от март 2008 г. до 6.10.2010 г. в джамията и в кафе-сладкарница в Сърница пред присъстващите мюсюлмани е проповядвал антидемократична идеология – противопоставяне на принципите за демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, основни човешки права, като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода, чрез проповядване идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава; за това, че от май 2005 г. до 6.10.2010 г. в областите Смолян, Благоевград и Пазарджик е ръководил нерегистрирана по законоустановения ред в България организация „Ал-Уакф ал-ислями“, която си е поставила за цел проповядване на антидемократична идеология; за това, че от март 2008 г. до 6.10.2010 г. в Сърница и Пазарджик е проповядвал омраза на религиозна основа чрез разпространение на религиозни идеи по време на петъчни молитви в джамиите и лекции по време на срещи в кафенетата.
Срещу А. С. са повдигнати обвинения за това, че от март 2008 г. до 6.10.2010 г. в джамиите в Сърница и Пазарджик чрез слово е проповядвал антидемократична идеология – противопоставяне на принципите за демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, основни човешки права, като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода, чрез проповядване идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава; за това, че от март 2008 г. до 6.10.2010 г. е членувал в нерегистрирана по законоустановения ред в България организация „Ал-Уакф ал-ислями“, която си е поставила за цел проповядване на антидемократична идеология; за това, че от март 2008 до 6.10.2010 г. във Велинград и Пазарджик е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово, изразяваща се във враждебност и отричане на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма, чрез разпространение на религиозни идеи по време на петъчни молитви в джамиите, лекции, проповеди, срещи в кафенета.
Обвиненията срещу А. А. са за това, че от март 2008 г. до април 2011 г. в Пловдив и в джамията в Пазарджик чрез слово е проповядвал антидемократична идеология противопоставяне на принципите за демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, основни човешки права, като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода, чрез проповядване идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава; че от март 2008 г. до 6.10.2010 г. е членувал в нерегистрирана по законоустановения ред в България организация „Ал-Уакф ал-ислями“, която си е поставила за цел проповядване на антидемократична идеология; че от 2007 г. до 6.10.2010 г. в Пловдив и Пазарджик е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово, изразяваща се във враждебност и отричане на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма, чрез разпространение на религиозни идеи по време на петъчни молитви в джамиите, лекции, проповеди, срещи в кафенета.
Останалите 10 души са обвинени само за членството си в „Ал-Уакф ал-ислями”.
С оглед фактическата и правната сложност на делото и предстоящата съдебна ваканция съдебните заседания са насрочени за 18, 19, 26, 27 и 28 септември.
По делото предстои да бъдат призовани и разпитани 30 свидетели и 10 вещи лица. Материалите от досъдебното производство са събрани в 31 тома.
Съставът на съда като първа инстанция е от един съдия докладчик – Ивета Парпулова, тъй като за посочените престъпления максимално предвиденото от закона наказание е до 5 години лишаване от свобода.
 
Виделина

velingradnews

%d bloggers like this: