Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
ОБЩЕСТВО

140 години от освобождаването на Чепинско

Преди 140 години, на 8 януари 1878 година, първите руски отряди влизат в Чепинския край и слагат край на продължилото 5 века турско робство. Генерал Йосиф Гурко изпраща Втори дивизион на Девети хусарски Киевски полк по посока Белово-Каменица-Батак. Водачите превеждат полка през рида Алабак към местността Дълбочица и село Драгиново. На Бабинден в местността „Тудора”, сега кв. Каменица  хората посрещат руските войници с хляб и сол и вкусни ястия.

Тази паметна за велинградчани дата се отбеляза с изложба на Исторически музей Панагюрище „От урва на урва и от век на век“ , експонирана в  Исторически музей-Велинград.

В 16:30ч.  пред чешмата в кв. Каменица до „Сярна баня“, построена в чест на освободителите венци и цветя бяха поднесени от: Общинска администрация, ОбС Велинград, Исторически музей-Велинград, представители на Народните читалища в града, представители на политически партии, представители на правителствени и неправителствени организации, ученици и учители от различни училища, младежки и детски парламент към ЦПЛР-ОДК Велинград, граждани и гости.

Related posts

Изложба на „Великденски яйца от България- минало и настояще“

Екип vip-velingrad.com

ДИРЕКЦИЯ ” БЮРО ПО ТРУДА ВЕЛИНГРАД”: СВОБОДНИ РАБОТНИ МЕСТА към 13.12.2016г

Екип vip-velingrad.com

Дирекция „Бюро по труда Велинград“ обяви свободните работни места към 02.01.2018г.

Loading Facebook Comments ...