15 ареста при акциите в Първомай и Асеновград

 15 ареста при акциите в Първомай и Асеновград

Петима са полицейските служители от Асеновград и Първомай, които бяха арестувани при специализирана акция на криминалисти в сряда. Това обявиха на специална пресконференция представители на прокуратурите и полицията в Пловдив, главният секретар на МВР Георги Костов и началникът на отдел „Вътрешна сигурност“ Румен Ганев.

В-к „Марица“ съобщава, че причината за масовите арести е т.нар, афера „Терна“ при която в продължение на две години са добивани незаконно инертни материали от терен, който е бил предназначен за пасище. Окръжният прокурор на Пловдив в потвърдил пред изданието, че се работи по този случай. Пасището е купено през 2008 година, като е било планирано на негово място да има рибарник, но вместо това са изгребани инертни материали за над 2 милиона лева.
Прокурор Попов е казал още, че на служителите на двете полицейски управления са били давани указания от началниците им да не вършат една част от задълженията си, като срещу това са получавали почерпки и подаръци. Сред дейностите, които полицаите вършели в работни време са констатирани селскостопанска дейност, местене на кафе автомати и други.

Забелязана е и практиката служителите на полицията да зареждат личните си автомобили с гориво по „втория начин“. Първоначално задържани бяха началниците на районните управления в двата града Димчо Темелков и Васил Налбантов. Последваха и арестите на още трима служители на МВР – полицейски инспектори и заместник-началник на едното районно управление.
Още 10-ма души са задържани по обвинения, че ползвали „полицейски чадър“ в двата града.

Процесуално-следствените действия продължават под наблюдението на Окръжната прокуратура в Пловдив. В акцията са участвали шестима прокурори, 12 следователи и над 30 служители от отдел „Вътрешна сигурност“, съобщи окръжният прокурор Румен Попов.
По думите на главния секретар на МВР Георги Костов в тези две полицейски управления са се случвали „доста обезпокоителни неща, и то в дълги периоди от време“. Костов призова гражданите да подават сигнали за корупция.

 standartnews.com

velingradnews

Loading Facebook Comments ...
%d bloggers like this: