17 септември – Светите Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Всяка година на 17 септември християните празнуват паметта на Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София, като се отдава почит на добродетелите.

Поверието разказва, че през втората половина на І век в Рим (Италия) е живяла благочестива християнка с името София. Тя имала 3 дъщери, именувани на християнските добродетели – Вяра, Надежда и Любов.

Те не скривали силната си вяра и говорели за нея открито. Като разбрал за това император Адриан (117-138) заповядал да ги заведат при него. Застанали пред императора, те удивили присъстващи с тяхното стокойствието.

Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но малките момичета останали непреклонни. (Вяра е била на 12 г., Надежда – 10 г., Любов – 9 г.) Императорът заповядал веднага да ги изтезават жестоко за наказание. А майката София, била принудена да гледа ужасните изтезания и големите страданията на своите деца. Въпреки това – тя проявила нечовешка сила за да удържи.

Момичетата не издържали на изтезанията и умират. Император Адриан разрешил на майката да вземе телата и да ги погребе. Три дни след смъртта на дъщерите си умира и София, която също била погребана при тях.

Църква почита и Св. София, като мъченица, защото като майка тя е изживяла със душата си тежките мъчения за Христа на своите любими дъщери. Мощите на Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София, почиват от 777 г. в Елзас, Франция.


На днешния празник на трапезата се слага грозде и прясна питка.

Имен ден имат всички носещи имената: София, Вяра, Вера, Надежда, Надя, Любов, Любомира, Любен, Любчо и всички техни производни.

 

редактор: www. vip-velingrad.com

Още новини

Loading Facebook Comments ...