18 oктомври – почита се Св. Вмчца Злата Мъгленска

 18 oктомври – почита се Св. Вмчца Злата Мъгленска

Света Злата Мъгленска – закрилница на българките зад граница.

Св. Вмчца Злата Мъгленска живяла по време на турското робство в България. Тя е родена в бедно семейство в с. Слатино – Мъгленска епархия. Била много красива, благочестива, смирена и с чисто сърце. Нейната вяра в Господа била мнго твърда и непоклатима. Според нейното житие, млад турчин я издебнал и отвлякъл. Поискал тя да се отрече от вярата си и да се ожени за него. Но Злата не склонила дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра. Турците безмилостно и дълго я изтезавали, а след това я обесили, като насекли тялото й на късове. В огъня на страданията и пречистена, Света Злата предала душата си на Бога на 18 октомври 1795 г.

През 2009 г. по идея на историка Пл. Павлов Св. Вмчца Злата Мъгленска е избрана за небесна застъпница на всички българки в чужбина. Държавната агенция за българите в чужбина под председателството на Р. Манджукова учредява наградата „Българка на годината“ на името на Светицата. Тя се обявява всяка година на 21 януари.

На 18 октомври имен ден  празнуват: Златко, Злата, Златка, Златина, Златан, Златомир, Лука, Лукан и техните производни имена. А името Златомир има славянски произход и означава “златен като мира“.

редактор: vip-velingrad.com

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: