3.5 млн. лв. помощ за общините с минерални извори

До 50% от стойността на общинските проекти за изграждане на инфраструктура към находищата на минерална вода на тяхна територия ще бъде покрита от Националния доверителен фонд. За останалите 50% от необходимите средства кметовете ще трябва да намерят общински ресурс или да кандидатстват за кредити. В този случай Националният доверителен екофонд ще им покрие лихвите по заемите.

Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която на пресконференция представи пилотната инвестиционна програма в помощ на общините с минерални извори. Тя уточни, че от 1 ноември до 16 декември общините могат да кандидатстват пред МОСВ с проекти.

Няма горна граница за стойността на проектите, с които общините ще кандидатстват, стана ясно на пресконференцията.

При оценката на кандидатстващите проекти най-важният фактор ще бъде техническата готовност, наличието на финансова обосновка и бизнес план, които да доказват, че проектът ще вкара приходи в общинския бюджет.

Ивелина Василева припомни, че след 2011 г. на местните власти бе дадена възможност да ползват извори държавна собственост. След заявки от кметовете общините получиха за стопанисване 63 минерални извора. Отделно те трябва да се грижат и за 37 находища на минерална вода, които са общинска собственост.

Министър Василев посочи, че анализ за състоянието на инфраструктурата е показал, че инвестиционните разходи за поддържане на мрежата не са големи, а и самата мрежа не е в добро състояние. Например във Велинград още работи дървен водопровод от 30-те години на 20-ти век, а повечето мрежи с минерална вода са на 50 и повече години.

От предоставените на общините 63 извора повечето се използват, но не в пълна степен, обясни зам.-министър Атанаска Николова. Като пример за успешно използване на минералната вода Ивелина Василева посочи община Бургас, където находището захранва плувен басейн.

Инвестиционната програма за минералните извори ще бъде реализирана през 2017 г. Според МОСВ, тя трябва да продължи и след това.

infostock.bg

velingradnews

Loading Facebook Comments ...
%d bloggers like this: