30 ноември – почита се Св. Андрей Първозвани – пръв от Апостолите повикан да тръгне след Христа

 30 ноември – почита се Св. Андрей Първозвани – пръв от Апостолите повикан да тръгне след Христа

Православната църква почита днес 30 ноември, паметта на Свети Андрей Първозвани, който първи от Апостолите е бил повикан да тръгне след Христа.

Неговото име често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранването на народа с 5 хляба.

Отдавна Св. Андрей жадувал за божествената истина, и когато Йоан Кръстител се явил в Юдея, той веднага станал един от неговите ученици. Андрей стоял на брега на река Йордан, когато Йоан Предтеча извикъл:”Ето агнецът Божий!”, като е посочил на хората преминаващия там – Христис. Като чул тези думи, Андрей тръгнал след Него и прекарал с Исус цел ден. След това отишъл да намери брат си Симон (Петър) и му съобщил радостната вест: “Намерихме Месия!” и го завел при Спасителя.

Двамата братя продължавали с обикновения си живот – с риболов. Те били от Витсаида. По-късно Спасителят ги видял веднъж на Галилейското море и им казал: “Вървете след мене и аз ще ви направя ловци на човеци”. Оттогава те навсякъде следвали Исус и станали свидетели на неговите чудеса, смърт и Възкресение.

Българският народ отбелязва Андреевден и като празник на зърното (семето).
Деня се свързва с разбирането, че светлината в денонощието започва да расте – наедрява. По тази причина в някои региони празника се нарича Едреевден, тоест с всеки ден по-малко денят да се увеличава, колкото с просено зърно. Или слънцето да помръдва “както пиле в яйце”.

Според народните вярвания Андреевден се нарича и Мечкинден.
Легендата разказва, че Апостол Андрей единствен от 12-тте Апостоли нямал празник. Той възседнал една мечка и отишъл при Бог. Господ му казал “Който тебе не празнува, да го язди твоят кон”. Затова в определени региони на България на 30 ноември варят царевица и я прехвърлят през комина, като извикват: “На ти, мечко, варен кукуруз, да не ядеш суровия и да не ядеш стоката и човеците”.

Традицията повелява сутринта рано да се взима от наедрялото зърно и да се хвърли в камината – нагоре, за да растат високо всички житни растения и да са едри като набъбналата царевица.
Специална почит на Андреевден имат и младите булки.
Точно на тях се пада ритуалът с хвърлянето на варените семена, та както бързо наедряват те, тъй и невестите да се запълнят с деца. На трапезата трябва да присъства боб, жито, леща, грах, просо или ечемик.

Имен ден празнуват всички с имената Андрей, Андро, Андрея, Андриян, Храбър, Храбрин, Силен, Дешка, Първан и техните производни имена.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

редактор:vip-velingrad.com

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: