4 февруари – Световен ден за борба с рака

4 февруари е Световен ден за борба с ракаОнкозаболяванията са втората водеща причина за смъртност в световен мащаб след сърдечно-съдовите болести.

Световният ден за борба с рака е инициатива, която обединява целия свят в борбата срещу коварната диагноза. Провежда се всяка година на 4 февруари.

Основната цел на инициативата е да спаси милиони предотвратими смъртни случаи, причинени от рак, като повиши осведомеността за рака и насърчи ранното диагностициране и лечение, като с различни кампании и събития се разяснява ползата от

навременните профилактични прегледи

и здравословния начин на живот. Онкологичните заболявания са втората водеща причина за смъртност в световен мащаб след сърдечно-съдовите болести. По данни на Световната здравна организация близо 9.6 млн. души по света са починали от онкологични заболявания през 2019 година, откогато са последните статистически данни. В същото време приблизително 18 милиона случая са регистрирани по целия свят, като 9,5 милиона са при мъже и 8,5 милиона при жени.

Ракът на белия дроб и на гърдата

са сред най-разпространените, като всеки от тях заема 12,3% от общия брой новодиагностицирани. Колоректалният карцином също е често срещан рак с 1,8 милиона нови случая. При мъже най-често разпространен е ракът на белите дробове (15,5% от общия брой на новите случаи, диагностицирани през 2018 г.). Съвкупността от белодробен,

простатен и колоректален карцином

съставлява 44,4% от всички видове рак при мъжете. Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване при жените в световен мащаб, като то заема 25,4% от общия брой на новите случаи през 2019 година. Заедно с него, колоректалният и белодробният карцином са отговорни за 43,9% от всички видове рак при нежния пол. Ракът на шийката на матката е четвъртият най-често срещан при тях.

clinica.bg

Ari Kremen

Loading Facebook Comments ...
%d bloggers like this: