Младеж от Велинград осъди общината да му плати 40 000 лева обезщетение за вреди и страдания след катастрофа на наводнена улица. Тя не била ремонтирана през последните 5 години, а на мястото на инцидента имало хлътване, в което след обилен валеж се образувала голяма локва, заради която станал инцидентът.

На 21 април 2010 година малко след полунощ пострадалият минавал оттам с колата си, дясното колело пропаднало, возилото се завъртяло и се ударило в ограда и в стълб. 18-годишният тогава водач получил множество наранявания: травма на главата, мозъчно сътресение, двустранна белодробна контузия, счупвания на прешлен и бедрена кост. Лечението му продължило повече от година в болници в Пазарджик и в Пловдив. Бил в инвалидна количка 9 месеца след операцията. Майка му се грижела постоянно за него, тъй като не можел да се обслужва сам. Първите няколко месеца след болницата не бил адекватен и се стряскал насън. Към момента на инцидента бил ученик в последен клас и не успял да завърши навреме средното си образование. След инцидента имал страх от коли.

Според вещото лице причината за произшествието е неочакваното попадане на автомобила в локвата, образувана от хлътването на пътното платно. При движението на автомобила при тези условия в голямо количество вода, под гумите се е стигнало до аквапланинг, при което автомобилът е станал неуправляем и не е можел да спре. Аквапланингът се получава когато гумата не успява да отведе количеството вода под нея и губи сцепление и в този момент става неуправляема, обясни експертът. Като стопанин на улицата пък общината не е направила необходимото, за да бъде обезопасен участъкът.

Окръжният съд отхвърли искането на пострадалия за компенсация от 70 000 лева, защото се доказа, че и той има вина за катастрофата. При ограничение до 50 км в час колата му се е движела със 72 км/ч.

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

dariknews.bg