400 пасажери на теснолинейката по празниците

Линията чества 90 години от Чепинското дефиле
400 пасажери, сред които и от чужбина, се очаква да пътуват с теснолинейката Септември-Добринище тази неделя на празничния тур по случай 90 години от откриването на линията през Чепинското дефиле. Това съобщи един от организаторите, студентът Кристиан Ваклинов. Той поясни, че групата се събира в 8 часа на гара Септември – теснопътна, откъдето след кратка церемония ще потегли теснолинейката.

По време на цялото пътуване, на различни гари по линията, местни състави от населените места по трасето на влака, ще представят богата програма в чест на празника и в подкрепа на каузата за опазване и популяризиране на Родопската теснолинейка, пише „Монитор“.

За пътуващите от останалите градове, часовете на отпътуване са: София – 06:30 ч., Септември – 08:08 ч., Пловдив- 06:55 ч., Септември – 08:04 ч., Пазарджик – 07:41 ч., Септември – 08:04 ч., Димитровград – 05:30 ч., Септември – 08:04 ч. (с прекачване в Пловдив), и Стара Загора – 04:20 ч.

Родопската теснолинейка, която пътува по направлението Септември-Добринище, е една от най-предпочитаните летни туристически атракции в региона, тъй като минава през живописни кътчета от дефилето на Чепинска река.

Теснолинейката тръгва всяка сутрин в 8.25 часа от гарата в Септември и пристига в крайната си точка гара Добринище към 13.30 часа.

Дължината на трасето е 125 км, а 12 са жп гарите по пътя на влакчето. Теснолинейката минава през 35 тунела и 4 моста.

Основните спирки по направлението на теснолинейката са гара Варвара, гара Аврамово, гара Цветино, гара Якоруда, гара Разлог и гара Банско. Пътуването трае около 5 часа, които минават почти неусетно.

dnes.bg

velingradnews

Loading Facebook Comments ...
%d bloggers like this: