5 декември – празника на Свети Сава Освещени – монахът, основал едноименен манастир край Йерусалим

 5 декември – празника на Свети Сава Освещени – монахът, основал едноименен манастир край Йерусалим

Българската православна църква чества днес празника на свети Сава Освещени – монахът, основал прочутия едноименен манастир край Йерусалим.

Св. Сава е роден през IV вeк в Кападокия в богато и знатно семейство, се разказва в неговото житие.

Нo, още в младежките си години се е отдал на строг постнически живот. Преминал през всички монашески служби с безропотно послушание и усърден труд. Стремял се към пълна самота, за да може изцяло да се отдаде на молитва и служение на Бог.

Един път, като заспал след дълга молитва, в съня си видял Ангел, който му посочил една пещера на мястото, където се намирал изсъхналият Силоамски поток. Като се събудил, светеца се отправил към това място и веднага се заселил в тази пещера. След няколко години на уединение там, започнали да се присъединяват други хора, като него и така бил основан манастирът „Св. Сава Освещени“.

След много години живот в палестинската пустиня, Сава имал радостта да види майка си, която, след като овдовяла, се поселила в един женски манастир близо до Йерусалим. Той получил след нейната смърт богато наследство. С него той построил няколко манастира и болници, основал 2 страноприемници – една в Йерихон, а другата при пещерите, из които вече се оформила лаврата или големият манастир. В него се събрали много братя и йерусалимският патриарх поставил Сава за духовен ръководител на отшелническите обители. Умира на 94-годишна възраст в 533 г.

В народните митологии в различни региони на България светецът е почитан и като мъж, и като жена и е смятан за брат/сестра на Св. Варвара и Св. Никола. Сава е представян като добрия, който моли Варвара да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите (град). Според други поверия Сава и Варвара подготвят трапезата за Никулден. И от там идва и поговорката „Варвара вари, Сава пече,а Никола гости посреща“.

Сава е свързан/а и с плодовитостта, затова на този ден бездетните булки изпълнявали ритуал, заедно с най-старата жена в дома.

На Савинден се подготвя Никулденската трапеза, а на някои места приготвят в чест на мъртвите варено жито и го раздават на гробищата за помен.

Имен ден днес празнуват: Сава, Савина, Съби, Събка, Съботин, Съботина, Слав, Слави, Славка, Славомир, Славчо, Савка, Елисаветаи техните производни имена.

 

редактор: vip-velingrad.com

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *