7 начина да си купите жилище без ипотечен заем от банка

1. Спестени пари 

Спестили сте достатъчно пари в банката – от заплата, хонорари, рента, закуски (хм, как успяхте?!). Поздравления, вие сте един от малцината. Решението, което трябва да вземете, е дали да не инвестирате тези спестени пари в нещо, което да ви донесе в бъдеще значително по-висока заплата или доходност, отколкото би била банковата лихва по един ипотечен заем. Това може да стане, ако бъдат вложени в бизнес с добра възвращаемост, в по-високо образование (напр. MBA или докторат в престижен университет), вместо в купуването на жилище в настоящия момент.

2. Започвате да спестявате сега

Ако можете да спестявате в банковата си сметка по 500 лева на месец в продължение на 10 години, при сегашните лихви от около 1% годишно  в края на периода ще имате малко над 63 000 лева. Според цените в момента за тези пари ще можете да купите 50 кв. метра на цена около 600 евро на квадрат. Ако имате нужда от жилището сега и не  искате да чакате с години, както обичайно се е чакало по времето на комунизма, все пак потърсете своята избрана банка.

3. Заем директно от строителя

Питайте вашия строител дали го предлага. В някои държави, например в Египет, тази практика е доста разпространена. Но тъй като се предполага, че строителят е специалист в друго, вероятно няма да може да предложи достатъчно изгодни условия. Често обаче самите строители ползват ипотека за издигането на сградата и се договарят с банката а дава преференциални ипотечни кредити за бъдещите купувачи на апартаментите им.

 4. Пробвате се в crowdfunding платформа

От английски терминът crowdfunding означава „групово финансиране“. Обичайно се използва от млади предприемачи, които канят всеки, който иска, да даде по колкото може за реализиране на някаква бизнес идея. Можете да го направите като регистрирате желанието си да получите финансиране за жилище, кой колкото може да даде, в платформи като Kickstarter или IndieGoGo.  Подготовката е лесна: просто откривате сметка в банката и чакате парите да потекат. Имайте предвид, че едва ли ще толкова просто. Неотдавна един много по-опитен човек от вас се пробва да стане „Първи демократично създаден български олигарх“ в IndieGoGo като предложи идеията да събере напълно прозрачно първия си милион. Дори и с това неустоимо предложение и аз все още съм в логично недоумение на неуспеха на начинаниетоJ

5. Имате богат чичо, леля, стринка, лелинчо и т.н., които с радост ви заемат нужната сума без да ви начисляват никаква лихва.

Джакпот. Без коментар. За да не рискувате с пачки в кеш, в този случай ползвайте банка само при трансферите – от чичото към вас и от вас към продавача.

6. Има кой да ви купи жилище, банки не са ви нужни

Отново поздравления. Рядко се случва. В този случай е важно да сте наясно, че „безплатен обяд няма“ и трябва да сте готови да върнете жеста по начин и в срок, който ще удовлетвори вашия благодетел.

7. Ипотека без банка

В квартала ви има едни момчета, те също дават заеми веднага и изглеждат сериозни. Повярвайте, наистина са сериозни, особено когато започнат да събират двуцифрените или трицифрени лихви, които ще се окаже, че им дължите.

Ако искате нов дом, но не сте спестили достатъчно, не ви се чакат 10 години и нямате богат и щедър роднина или приятел, ипотечният заем е един от най-удобните и отлично регламентирани законово начини да си купите жилище веднага. Избирайте внимателно както банката, така и жилището. Вероятно е да сте заедно продължително време. Да дължиш пари не е приятно, да плащаш вноски всеки месец не е приятно. Но от всички, на които можеш да дължиш и плащаш, на уважавана банка е най-сигурно и с голяма вероятност, най-чисто и изгодно.

За да не се окажете в позиция, в която сте длъжник „не на когото трябва“, УниКредит Булбанк например предоставя изгодни и ясни условия при отпускане на ипотечен кредит. Финансирането е до 85% от пазарната оценка на недвижимия имот, а срокът на изплащане е до 35 години. Освен това, ако заплатата ви се превежда по сметка в банката, ще ползвате лихвени преференции.

Не се доверявайте на градски легенди, че лихвите на ипотечните кредити ще скочат главоломно или пък ще стигнат невиждано дъно. Проверка в сайта на БНБ показва, че годишният лихвен процент (всички разходи, свързани с банковия кредит) по новите ипотечните кредити в евро със срок над 10 години за целия банков сектор са значително по-ниски, отколкото в началото на кризата през 2008 г. Това показва, че моментът да се сдобиете със собствено жилище с помощта на кредит, е подходящ.

gpr

Източник: графика: УниКредит Булбанк, данни: БНБ. Годишен процент на разходите по нови ипотечни кредити в евро за срок над 10 години.

 Освен това, предимство е, че лихвата по кредита е плаваща в определени параметри. Това позволява на клиента да плаща по-ниски лихви, отколкото ако му се налагаше да покрие всички рискове от целия период на кредита. В момента има кредит от 70000 лева за срок от 22 години с плаващ процент от 5.5% и 6.41% годишен процент на разходите, в който са включени дори и имуществена застраховка и застраховка Живот.

Първите въпроси, които си задава всеки от нас, преди да пристъпи към търсене на ново жилище, е „Какво всъщност мога да си позволя? На какъв кредит мога да разчитам с моите доходи? На този въпрос УниКредит Булбанк отговаря като ви издава т.нар.ипотечен сертификат. С поличавате потвърждение за допустимата сума, с която банката може да ви финансира. Валидността на документа е 6 месеца – време, напълно достатъчно да потърсите и изберете подходящото жилище без да ви притискат срокове.

„Покупката на жилище е компромис между рационалното – това, което мога си позволя – и емоционалното или желанието да имам нов мечтан дом, Задачата на експертите на УниКредит Булбанк е да помогнат да финансираме подходящият дом, на подходящата цена, за да ни остане само емоцията от щастливия момент“, коментира Цветанка Минчева, директор „Банкиране на дребно“ и член на управителния съвет на банката.

Освен това УниКредит пести време и пари на клиентите си с опцията за онлайн кандидатстване и кандидатстване чрез Call център.

24chasa.bg

Още новини

Loading Facebook Comments ...