8 април – Международен ден на ромите

През 1992 г. ООН и Европейският съюз, по предложение на Международната организация „Романо юнион“, обявяват 8 април за Международен ден на ромите.

На 8 април ромите по цял свят отдават почит към жертвите роми през Втората световна война. Датата е обявена за ден на ромите през 1990 г., по време на 4-тия Световен ромски конгрес на Международната организация „Романо юнион“. В чест на първата значима Международна среща на представители на ромския етнос – Първият Ромски конгрес, проведен на 8 април 1971 г. в Лондон, Англия.

През 1992 година ООН и Европейският съюз, по предложение на Международната организация „Романо юнион“, обявяват 8 април за Международен ден на ромите.

На конгреса са приети ромски химн и знаме. Химнът е известен и в България песента „Джелем, джелем“. Знамето на организацията е червено колело с 16 спици върху полета в синьо и зелено. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало „чакра“. То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели от Индия до Европа.

редакция:www.vip-velingrad.com

Ari Kremen

Loading Facebook Comments ...
%d bloggers like this: