95 години от рождението на Вела Пеева- Орлицата на Арапчал

С парад- дефиле от НЧ „Васил Левски- 1904“ в 17:00ч. Представителният духов оркестър с мажоретен състав „Димитър Мечев“ поведе шествието от официални гости и граждани към паметника на Величка Пеева-Вела, намиращ се на пл. „Възраждане“ в кв. Каменица.
Там се отбелязаха 95 години от рождението на Патрона на Велинград.
На възпоменателната церемония присъстваха кметът на община Велинград д-р Костадин Коев, зам.-кметът Светла Томова, общински съветници, кандидати за народни представители от 13 МИР Пазарджик, служители на Общинска администрация, граждани и гости.
Патриотични песни изпълниха децата от „Хор на малките“ при ЦПЛР-ОДК.
Във своето възпоменателно слово кметът на Община Велинград д-р Костадин Коев каза: „Нека пазим и славим историята, да почитаме светлата памет и да ценим онова момиче, останало завинаги на Бялата скала. С дълбока признателност да се поклоним и заедно сведем глави пред делото, героизма и саможертвата на Орлицата на Арапчал- Величка Пейо Пеева-ВЕЛА.“
След словото на г-н Никола Делиев, общински съветник и председател на НЧ „Васил Левски-1904“, се проведе церемонията по поднасянето на венци и цветя. В нея се включиха: Общинска администрация Велинград, Общински съвет Велинград, ПП ГЕРБ, Общински съвет на БСП, Областна администрация-Пазарджик, „Дружба Родина“, съюзът на запасните офицери и сержанти, „Бъдеще за община Велинград“, клуб на пенсионера кв. Каменица, представители на училища, читалища, исторически музей и граждани на Велинград.
Мероприятието продължи с Възпоменателен концерт в памет на Вела Пеева, който се проведе в залата на НЧ „Васил Левски-1904“.

velingradnews

Loading Facebook Comments ...
%d bloggers like this: