Reuters

Facebook с карти на страни чрез разпознаване на лица

Засега са включени страни като Алжир, Камерун, Украйна…
Интелигентните технологии, които позволяват на устройства да разпознават модели отдавна са тук. Дали ще е Google Translate за езикови преводи, дали ще са инструменти за филтриране на мейли, дали ще са социални мрежи, които автоматично ни предлагат тагове в снимки – всичко сме ползвали.

Днес обаче Facebook предприе нова стъпка в своята визия за този вид технологии. Социалната мрежа смята да използва своя софтуер, който дава предложения за тагове на снимки чрез разпознаването на лица, за да създава детайлни карти на това къде хората живеят и как различни фактори като гъстота на населението влияят върху възможността да се ползва интернет.

Проектирането на картите става чрез ползването на огромното количество данни, с което социалната мрежа разполага – над 350 терабайта снимки, които покриват територия от над 21,6 млн. кв. км. Картите могат да бъдат особено полезни в посока по-добър достъп до интернет на хората от развиващите се страни чрез традиционни интернет мрежи или по-нетрадициони методи като дронове с Wi-Fi спотове.

Стъпките при създаването на картите са първо да се използват снимки, които показват околности като пустини, гори, водни източници и т.н., а след това чрез сателит се определя дали в тези зони има сгради. Технологията за разпознаване на лица на Facebook е използвана, за да се определи дали дадена структура е направена от човек или от природата.

За сега усилията на компанията стигат до изготвянето на такива карти на следните страни – Алжир, Камерун, Египет, Етиопия, Гана, Индия, Кения, Мексико, Мозамбик, Нигерия, Южна Африка, Шри Ланка, Танзания, Турция, Уганда, Украйна и Узбекистан.

Сегашните резолюции на повечето модели, които определят гъстотата на населението в даден район е 1 км, докато Facebook предлага много по-точна резолюция от 5 метра. Компанията се надява до края на тази година да публикува публично своя труд в тази насока.

Проектът за картиране може да има още ползи, различни от подобряването на това как хората в по-недостъпни райони се свързват с интернет. Сред тях са валидиране на данни при преброяване на населнието, подпомагане на други социално-икономически изследвания, оценка на риска от природни бедствия, както и по-бързи предупреждения при появяването им.

dnes.bg

velingradnews

Loading Facebook Comments ...
%d bloggers like this: