Проектът за добив на волфрам във Велинград и проектозаконът за образованието – основни теми в приемния ден на народния представител Бойка Маринска

Първият приемен ден на народния представител от Реформаторски блок Бойка Маринска премина при засилен интерес от страна на граждани от Пазарджик, Велинград и Панагюрище.

Една от темите, която бе дискутирана, бе проектът за добив на волфрам във Велинград и недоволството на жителите на общината, които искат той да бъде спрян. „Ще съдействам представители на Гражданското сдружение да присъстват на специално инициирана среща в Министерството на енергетиката”, заяви пред представител на сдружението Маринска и допълни, че се ангажира да проучи законовите възможности дали проектът може да бъде стопиран до провеждането на местен референдум.

Родителите на деца с увреждания и представители на Ресурсен център- Пазарджик и Помощно училище-интернат „Иван Вазов” поставиха като основен проблем текстове в проектозакона по образование, според които ресурсните центрове ще бъдат трансформирани, а помощните училища-закрити. „Не позволявайте децата със специални образователни потребности да станат „невидими”. Тази интеграция в масовите училища е невъзможна”, споделиха родителите, които изразиха притеснението си от това, че се погубва бъдещето на 40 хиляди деца с увреждания в страната. По думите на представителите на институциите, синдикатите подкрепят техните възражения и ако не бъдат чути, ще бъдат предприети стъпки към мащабен национален протест. „Проектът на закон ще бъде разгледан на експертен съвет. Като член на Комисията по образование и човек, лично ангажиран с този закон, съм подготвила текстове, които ще бъдат подложени на обсъждани. Вие също ще присъствате на този експертен съвет и със сигурност ще бъдете чути. Факт е, че законът няма да бъде приет в първоначален вид.”, заяви народният представител. По думите й присъстващите ще бъдат поканени и на националното обсъждане на проекта на закон.

Първата приемна на народния представител бе посетена и от граждани, които изложиха проблеми от личен и обществен характер.

На 2 февруари народният представител Бойка Маринска ще има приемен ден в гр. Пещера.

 

pz-info.com

velingradnews

%d блогъра харесват това: