XI-Национален фестивал „Пролетно хоро“ на 26 март във Велингрд

XI-Национален фестивал „Пролетно хоро“ на 26 март във Велингрд

На 26.03.2022 г. във Велинград ще се проведе XI – Национален фестивал за любителите на български хора – „Пролетно хоро“.

Пазим миналото, за да има бъдеще! Фестивалът подкрепя каузата за възстановяване на сградата на „Старото читалище“ във Велинград. За да го има читалището!
<<<<< >>>>>
Във стъпките на миналото стъпваме,
във старите основи – новото градим.
С добро и дар е тръгвало
и пак с добро и дар ще бъде….!
От нас зависи, да го продължим.


За единадесета поредна година, Велинград ще посрещне любители на български народни хора от цялата страна. Фестивалът “Пролетно хоро“ отново ще се превърне в празник на българския фолклор и традиции. След две тежки години, предвид пандемичната обстановка в страната и света, тази година се надяваме да проведем фестивала през месец март и традиционно да посрещнем с него идването на пролетта.
Пазим миналото, за да има бъдеще! Фестивалът подкрепя каузата за възстановяване на сградата на „Старото читалище“ във Велинград. За да го има читалището!

Сдружение „Пролетно хоро“ провежда цялата организация за фестивала под мотото „ Да възродим „Старото читалище“, като призовава всички гости и участници в „Пролетно хоро“ да подкрепят каузата за възраждане и възстановяване на сградата на „старото читалище „ /читалище „Св. св .Кирил и Методий-1905“, пл. Македония, кв. Чепино/ и тя отново да стане дом за култура и изкуство. През последните 30 години, сградата на читалището , строена преди 100 години ,е затворена ,заради започнат но незавършен ремонт.


Вярваме, че както първите читалищни дейци и общественици с доброволчество и жар са създавали читалището и строили тази 100 годишна сграда, така и ние, техните наследници, трябва да направим всичко възможно културата, изкуството и фолклора да се върнат там, където е домът им, а именно в „старото читалище“. Сдружение “ Пролетно хоро“, посвещава 11 – я фестивал „Пролетно хоро“ на тази кауза. Част от средствата за провеждане и организиране на фестивала, ще бъдат дарени за продължаване на ремонтните и възстановителни дейности в нея . „За да го има читалището“!Сдружение „Пролетно хоро“ работи в сътрудничество с гражданското сдружение “За теснолинейката”, което рекламира „Пролетно хоро“ с едно атрактивно пътуване до Велинград. В това издание теснолинейката ще има важна роля , надяваме се точно малкото влакче да открие фестивала и заедно с гости и участници спирайки на ЖП гара Чепино да даде начало на фестивалния ден. Символичен домакин на фестивала ни е читалище „Св. св. Кирил и Методий-1905“ – кв. Чепино, Велинград, което заради недостроената си истинска читалищна сграда, ползва бившатa.

От организаторите: Сдружение „Пролетно хоро“

снимки: интернет

Още новини

Loading Facebook Comments ...