Омбудсманът Мая Манолова се застъпи за децата със специфични потребности

 Омбудсманът Мая Манолова се застъпи за децата със  специфични потребности

Общественият защитник реагира остро срещу изказването,

че са „зверски опасни“

 

Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев с настояване да бъдат предприети необходимите мерки за пресичане на езика на омразата, използван спрямо децата със специални образователни потребности и представянето им по дискриминационен начин.

Реакцията на омбудсмана е по повод дискриминационно отношение на варненската учителка Христина Шиндова, която определи децата със специални образователни потребности като „зверски опасни“.

Манолова е категорична, че такива изказвания са недопустими и несъвместими с ценностите на демократичното общество, тъй като засилват преобладаващите стереотипи и стигматизиращи нагласи.

„Подобни мнения, с които се етикетират децата със специални образователни потребности и се оспорва правото им на образование, са изключително опасни и обезпокоителни, още повече изказани от учител и подкрепени от други“, пише в препоръката си  Манолова.

Омбудсманът посочва още, че този проблем трябва да бъде разглеждан приоритетно в контекста на правото на децата на приобщаващо образование, насочено не върху дефицитите, а върху развитието на възможностите им, независимо от тяхното увреждане, пол, възраст или раса.

Общественият защитник е категоричен, че компетентните институции трябва да създадат „подходяща и дружелюбна образователна среда“ за българските деца, която да не ги приобщава чисто формално, а да покаже, че цени и развива техните таланти и личности качества.

Според Мая Манолова е крайно наложително да се проведе обществена дискусия за обсъждане на конкретен план по наредбата за приобщаващото образование и набелязване на ясни мерки с измерими резултати, наблюдение и оценка на всички ресурси за инвестиране в него.

„Приобщаващото образование е кауза, за която трябва да работим всички, институции, граждански сектор, родители, учители, цялото ни общество. Обратното би означавало връщане към стари и отричани практики и дискриминация спрямо децата със специални образователен потребности“, пише още в препоръката на омбудсмана.

 

Препоръката виж тук: http://www.ombudsman.bg/pictures/препоръка-МОН-СОП.pdf

 

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *