Глобален срив преодоля Мета на Фейсбук, Инстаграм, Месинджър

 Глобален срив преодоля Мета на Фейсбук, Инстаграм, Месинджър

Социалните мрежи на Фейсбук, Месинджър и Инстаграм възстановиха работата си след сериозния срив, при който милиони потребители останаха без достъп.

„По-рано днес технически проблем попречи на потребителите да получат достъп до някои от нашите услуги. Решихме този проблем възможно най-бързо за всички засегнати и се извиняваме за причиненото неудобство“, заяви говорителят на групата Анди Стоун в X, по-малко от час след като потвърди прекъсването.

Проблемите с достъпа започнаха около 17.00 часа днес 5 март 2024 г.

„Фейсбук скоро ще е отново на линия. Фейсбук е в профилактика в момента, но би трябвало да можете да влезете след няколко минути. Благодарим ви за търпението, докато подобряваме сайта“, съобщиха час по-късно от „Мета“, компанията собственик на трите платформи.

„Наясно сме с проблем, засягащ влизането във Фейсбук. Нашите инженерни екипи активно се стремят да разрешат проблема възможно най-бързо“, обяви говорителят на „Мета“ Анди Стоун в X.

„Фейсбук и Инстаграм на „Мета“ претърпяха технически проблеми във вторник, като хиляди потребители регистрираха грешки при достъп до услугите на социалните медии“, предаде по-рано Variety.

Източник от „Мета“ коментира пред DailyMail, че вътрешните системи на компанията също не работят, което може да е довело до прекъсването.

DownDetector, който следи онлайн прекъсванията, показва, че повече от 200 000 души в САЩ имат проблеми с Фейсбук, над 30 000 съобщават за същото с Инстаграм, а за Месинджър има малко над 8 000.

„Възникна неочаквана грешка. Опитайте да влезете отново“, гласи едно от съобщенията, които потребителите получаваха при опит да влязат в акаунта си във Фейсбук.

Близо 4 млрд. души използват поне една от платформите на „Мета“ всеки месец.

Всички онлайн услуги на Facebook имаха проблеми в продължение на повече от 6 часа и бяха недостъпни за около 3 млрд. потребители. И макар компанията официално да не е коментирала причината за проблема, вече се появиха няколко обяснения, съобщава сп. Wired.

Компанията Cloudflare обяви, че алко преди мащабния срив, Facebook е пуснала т.нар. BGP ъпдейти до системите. Това е механизъм, който управлява и обменя данни за управление на трафика между автономни системи. Чрез него се създава и поддържа актуален списък на наличните трасета, за да могат данните да се придвиждат максимално ефективно по мрежата.

Заради неизвестен проблем от страна на Facebook, присъствието на сървърите на компанията е изчезнало от BGP списъка, обяснява Cloudflare. Техните DNS адреси също са станали недостъпни като следствие на проблема.

Facebook не е коментирала технически подробности. В официално становище компанията казва единствено, че е имало проблеми в настройките на рутерите, които управляват трафика между дейта центровете и няма данни за хакерска намеса.

Служители на Facebook се извиниха неколкократно в социалните мрежи, както и самият Марк Зукърбърг.

Тъй като практически всички онлайн услуги на Facebook бяха недостъпни, не работеха и някои паралелни функции. Например влизането в профили в сайтове чрез Facebook име и парола. Спря работа и мрежата за онлайн реклами на Facebook.

Проблемът е засегнал и самите служители на Facebook и прилежащите компании. Вътрешните мрежи на компанията не са имали достъп до интернет и много от служителите не са могли да работят. Според непотвърдена информация, се е налагало физическо посещаване на дейта центрове, за да се отстрани проблемът, тъй като не е имало как да се направи връзка от дистанция, както се процедира обикновено.

Останалите части на Интернет също бяха натоварени заради липсата на Facebook и услугите ѝ. Cloudflare е отчела почти двоен DNS трафик, тъй като милиарди потребители са се опитвали многократно да се свържат с услугите на социалната мрежа. Twitter също се извини за ограничени проблеми с личните съобщения, които са се породили заради завишения трафик. Въпреки това не е имало проблеми за цялостното състояние на Интернет, тъй като другите компании са реагирали бързо да предприемат нужните мерки и да приемат увеличения трафик.

инфо: подбрано от редактор на www.vip-velingrad.com

илюстрации: интернет

Ari Kremen

Свързана публикации