За земетресенията във Велинград – специално от НИГГГ-БАН за vip-velingrad.com

По данни на Националния Сеизмологичен Център към НИГГГ-БАН от 15.11.2021 г. в района на град Велинград се наблюдава слаба сеизмична активност. Активността в района е от роев тип, което е характерно за региона. До сегашния момент са регистрирани около 15 земетресения с магнитуд между М=1.8 и М=2.9 и с дълбочина до 10 км. Най-силното събитие от поредица за момента е земетресението от 16.11.2021 г., с магнитуд М=2.9 и дълбочина 9 км.

В района на град Велинград са дефинирани структури, които имат потенциал да генерират сеизмични събития. Според геоложките изследвания при последната оценка на сеизмичната опасност в района са отбелязани структури с посока СИ от град Разлог.

В исторически план в този район е наблюдавана умерена сеизмична активност. Най-силното събитие регистрирано там е от 03.11.1977 г., с магнитуд по сеизмичен момент М=5.5. След земетресението са наблюдавани частични повреди в сградите и изменение в дебита на минералните извори. След събитието е последвала интензивна афтъшокова поредица.

Национален Институт по Геофизика, Геодезия и География – БАН 

19-11-2021

< < < < < < < < <   > >  > > > > > > >

Специални благодарности за професионалната информация oт Национален Институт по Геофизика, Геодезия и География – БАН по молба на  vip-velingrad.com за зачестилите земетресения в региона на Велинград. Написаното е публикувана и на тяхната официална Fb-страница, за да достигне до повече заинтересувани и притеснени хора.

Много благодарим за съдействието от екипа ни за да се внесе повече професионална яснота за сеизмичната активност и за по-голямото спокойствие на гражданите!

Още новини

Loading Facebook Comments ...