Патронния празник и Деня на народните будители във ВУИ „Ангел Узунов“ – гр. Ракитово

Първи ноември за учениците, педагозите и служителите от ВУИ „Ангел Узунов“ – гр. Ракитово е двоен празник. На тази дата те честват Деня на народните будители и Патронния празник на училището. Тази година отбелязването е особено тържествено, което се дължи преди всичко на усилията на новия социален работник по проект „Подкрепа за успех” г-жа Гергана Чолакова. За да се спазят всички противоепидемични изисквания организираното тържество е на открито пред учебната сграда.

Желаещите да участват ученици са много. Г-жа Гери, както момчетата наричат г-жа Чолакова, подготвя предварително сценарий с разнообразни изяви. В продължение на близо две седмици всеки следобед се учат стихове, чете се текста на сценария и информацията за историята на празника и за патрона на училището Ангел Узунов.

Поради факта, че тази година 1 ноември е в неделя е решено училищното тържество да се проведе на 30.10.2020 г., петък от 10.30 часа. Предварително са изнесени националното знаме и знамето на училището пред входа на учебната сграда. Там е поставен и портретът на патрона Ангел Узунов. Водещият на тържеството Иван Геновевов обявява откриването на празника и дава думата на Велизар Цанков от VІІІ кл. и Димитър Стефанов от Х кл. да прочетат текст за Деня на будителите. Стоян Иванов от VІ кл. изнася портрета на първия будител Паисий Хилендарски, духовник и светец, автор на „История славянобългарска” и го представя пред учениците. Симеон Шомев от ХІІ кл. показва и представя Софроний Врачански – първия последовател на отец Паисий. Стефан Тодоров показва и представя създателя на Рибния буквар д-р Петър Берон. Венцислав Пламенов от VІ кл. представя солунските братя Кирил и Методий, създатели и разпространители на българската азбука.

Бони Златев от ІV кл. прочувствено рецитира стихотворението „Народни будители”. Благодарение на г-жа Надежда Цигова-Димова той вече може да чете и да пише. Това е първото стихотворение, което Бони научава в живота си. Той не се притеснява от публиката, говори високо и ясно, истински се радва на аплодисментите на публиката.

Момчетата от ВУИ – Ракитово обичат стиховете. Божидар Златанов от VІІ кл. както обикновено е сред рецитаторите. Той декламира стихотворението „От зима до есен с усмивка и песен”. Химна на народните будители представят Дамян Дончев от ІХ кл., Илия Гушмашки от ІХ кл, и Боян Михайлов от Х кл. Не е забравен и Химна на ВУИ – Ракитово. Той е аплодиран от момчетата след изпълнението на Димитър Илиев от ІХ кл.

Патронът на училището Ангел Узунов е роден на 1 ноември 1928 г. Сякаш съдбата го е белязала още при раждането му да бъде будител. Милен Илиянов от VІІІ кл. и Ангел Ангелов от VІ кл. представят пред момчетата кратък разказ за живота и делото на Узунов. През почти целия си съзнателен живот той е учител по литература и директор на училището. Написва две книги: „Живот без междучасия” и „Саморасляци – деца наши”, в които разказва за хилядите момчета, преминали през живота му ка

то ученици от училището.

Най-запомнящият се момент от тържеството е пламенното слово на учителя по история Китен Кюлюмов. Вдъхновен от емоционалната атмосфера той припомня, че само в България има Ден на будителите. Той съвпада с Деня на Св. Иван Рилски – небесния закрилник на българите. Будителите помагат за духовното извисяване на нашия народ. Не само хляб и материална храна са необходими на човека, но и слово, красота и духовна храна.

Най-близките съвременни будители до децата в днешния ден са учителите. Те са тези, които изграждат мост между миналото и бъдещето. Те са тези, които помагат да се намери смисъл в настоящето. Без учители и без духовност всяка нация е обречена на гибел.

Според една нова традиция в училището, която продължава вече повече от година, тържеството завършва с хоро. Лично директорът повежда правото хоро. Някои от момчетата вече могат да играят. Други, по-новите, още бъркат стъпките. На хорото се хващат веднага и учители и служители, между които Михаил Попчев, Таня Пейчинова, Надежда Цигова – Димова, Мариана Пелева, г-жа Нериман, Петър Петров. Участниците в програмата и зрителите се смесват и заедно преживяват един от моментите на радост и пълнота, които дарява всяко духовно съпреживяване.

Автори: Иван Геновевов – ІХ кл. и Свилен Топчиев – учител

снимков материал: ВУИ „А. Узунов“ – гр. Ракитово

Ari Kremen

Loading Facebook Comments ...
%d bloggers like this: