Проблемът с ваксините за най-малките остава

 Проблемът с ваксините за най-малките остава

От около година у нас има липса на ваксини за бебета. Това заяви пред БНТ педиатърът д-р Евелина Бозаджиева, като уточни, че има предвид шествалентната ваксина, която влезе календара миналата година. „През юни миналата година децата, които трябваше да започнат да се имунизират с нея, не го направиха, направихме го чак през декември миналата година“, припомни д-р Бозаджиева.

„Сега отново липсва и децата, родени юни и юли тази година, вече са на стария имунизационен календар, т.е. те получават петвалентната ваксина“, коментира тя.

Липсва и ваксина за реимунизация на шестгодишните, стана ясно от думите й. „Миналата година ни дадоха тетраксим за бебета, но за шестгодишни нямаше. Тази година е по същия начин – от май нямаме четиривалентна ваксина за шестгодишните“, каза педиатърът. Тя обаче успокои, че няма сериозна опасност за тези деца, тъй като те вече са имунизирани и реимунизирани в предишни години и имат „начален тласък“.

И все пак, цялата ситуация с ваксините от задължителния имунизационен календар за деца д-р Бозаджиева описа така: „Всяко дете е имунизирано според ситуацията, според това, което е в хладилника“.

 

zdrave.net

velingradnews

Свързана публикации