Скочиха храните от първа необходимост, вижте с колко

Хляб, свинско и мляко ударно нагоре, в сезона на консервите се вдигнаха плодове и зеленчуци

Хранителни стоки от първа необходимост поскъпнаха от 10 стотинки до 2 лева. Увеличени са цените на хляб, млечни и тестени изделия, яйца, както и на някои плодове и зеленчуци. Пилешкото и свинското месо също са тръгнали нагоре, установи проверка на „Марица“.

Дежурното обяснение на търговците за масовото поскъпване на храните до краен потребител е завишена доставна цена. Оправданието е с по-високите цени на тока от 1 юли и на горивата, които тръгнаха нагоре още в края на май. Дали скокът идва от производителите, или по веригата от прекупвачите, трудно може да се разбере.

В супермаркетите и месарските магазини цената на свинското е с около лев отгоре. Докато кланичното тегло се движи между 2,80 и 3,30 лв. за килограм, на щанда варира между 7 и 9 лв. в зависимост дали е ребра, плешка или бут. Бон филето пък гони 13 лв. От месопреработвателния бранш коментират, че специално при свинското месо увеличението е спекулативно заради откритата чума по прасетата във Варненско и препоръката на Агенцията по храните да се колят животните от ферми тип заден двор. По принцип у нас има дефицит на свинско месо, а нуждите на сектора се задоволяват от внос.

Спекула има и при хляба и хлебните изделия, тъй като на този етап брашното е основно от миналогодишна реколта. А опасенията, че хлебната пшеница тази година няма да е достатъчна, не се оправдаха. Очакваната реколта от пшеница е 5,4 млн. тона, така че има достатъчно за хлебния баланс на страната, коментира председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

Хлябът в търговската мрежа е вдигнат до 20 стотинки, но не и във фурните, които в града се броят на пръсти. За сметка на това баничките и други тестени изделия, които доскоро бяха по левче, са от 10 до 20 стотинки по-скъпи. Идентична е ситуацията и с киселото мляко, което стигна 1,30 лв. за кофичка от 400 грама.

В магазина за готова храна до Централна гара също има увеличение на някои артикули. За два дни пилешкото месо поскъпна на едро с 30 стотинки, а свинското с близо лев, няма как и при нас да не се вдигнат цените на порционите, коментира продавачка.

По последни данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, поскъпване има при кисело мляко, кашкавал, замразено пилешко и колбаси, като увеличението на едро е между 2 и 10 стотинки. Традиционно в сезона, когато се приготвя зимнина, нагоре са тръгнали червен пипер, сини сливи, оранжерийни домати, патладжани и др.

marica.bg

velingradnews

Loading Facebook Comments ...
%d bloggers like this: