Спа столицата на Балканите – Велинград на 74 години

 Спа столицата на Балканите – Велинград на 74 години

На 28 януари 1948 година, Министерският съвет на Народна република България взима решение № 4, с което се заличават от списъка с населените места селата Лъджене, Чепино и Каменица от Пазарджишка околия и ги обединява в град с името Велинград. Решението е обнародвано на 2 фувруари същата година.

Инициативата за сливането на трите села е подета година по-рано, през 1947-ма, от тогавашния кмет на с. Каменица Тодор Ямаков. Идеята е хората да се обединят в нещо по-голямо и значимо, което ще доведе до по-добър живот на всички в региона.

„Тая благословена котловина, заградена отвсякъде с високи планински бърда, има и въздух здрав, мек и животворен. А нейните обилни минерални извори повдигат още повече значението й. Жално, че ние твърде малко се ползуваме от нашите чудесни планински кътове, като тия, пред които няма защо много да завиждаме на разходките и курортите в чужбина” . Така описва тукашната природа пише Иван Вазов .

Години след безсмъртните думи на големия български автор, Велинград е водеща СПА дестинация. През  2008 г. градът е определен за СПА столицата на Балканите.

Още новини

Loading Facebook Comments ...