Стефан Шулев, ПГГС „Христо Ботев“- Велинград: Освен формиране на любов към природата, възпитаваме учениците си и да я пазят, да се грижат устойчиво, за да остане за поколенията

Освен формиране на любов към природата, възпитаваме учениците си и да я пазят, да се грижат устойчиво, за да остане за поколенията.

Това каза в седмичното образователно предаване „Всички в час“ на Радио „Фокус“ Стефан Шулев, директор на учебното заведение.

Той поясни, че Националната професионална гимназия по горско стопанство „Христо Ботев“ във Велинград разполага със зоокът, в който са настанени 12 вида птици и бозайници, които са пострадали или изоставени от родителите им в природата. „Имали сме и диво прасе, и лисица, язовец, стига животните да не са защитени или да попадат в забраните в закона за биоразнообразието, ги гледаме при нас“, уточни Шулев. По думите му най-вече учениците се занимават с тях, а ако дивите животни бъдат пуснати на свобода, ще бъдат в опасност заради хищниците.

„Имаме и над 280 препарирани животни, над 70 трофея, включително и презентации за всички видове. При нас всички тези птици, растения, бозайници, както насекоми, вредители и гъби се учи на български и латински език“, обясни той.
Стефан Шулев поясни, че това е единствената гимназия в страната, в която се изучават двете специалности Горско стопанство и дърводобив и Горско ловно стопанство.

Директорът отбеляза, че момента в гимназията се обучават 211 редовни ученици и 44 задочници. „Паралелно с предметите за ловно стопанство има и предмети, свързани с лов, при които учениците изучават календара на ловеца. Самата специалност Горско и ловно стопанство е създадена през 1993г. от гимназията и тя е в основата на изработването на учебните програми“, уточни Стефан Шулев. Той обясни, че гимназията разполага с изключително богата и модерна база, а по Оперативна програма „Региони в растеж“ е приключил проект за модернизация на базата като се е провело откриване на ново спортно съоръжение, на което е присъствал министъра на образованието Красимир Вълчев.

Учебното заведение също така има устроени различни кътове, които представляват интерес за гражданите на града. „Редовно има посещения от различни детски градини и зелени училища.

Особено по време на седмицата на гората ние организираме срещи, имаме отворени врати и демонстрираме различни видове мероприятия“ каза още Шулев.

Агенция ФОКУС

Още новини

Loading Facebook Comments ...