Батак и Велинград се присъединяват към инициативата на Министерството на туризма „Денят за вас“

 Батак и Велинград се присъединяват към инициативата на Министерството на туризма „Денят за вас“

Емблематични туристически забележителности в двете общини ще са с вход свободен съответно на 5 и 6 февруари.

Общините Батак и Велинград стават част от инициативата на Министерството на туризма – „Деня за вас“. На 5 февруари с вход свободен ще са туристически забележителности в Батак, ден по-късно – 6 февруари без такси ще са обекти във Велинград.

В сряда врати ще отворят Исторически музей Батак, Балинова и Шарова къща. Експозицията на Историческия музей е разположена на 900 м2 и предлага богат снимков и документален материал, оригинални експонати от древността, Средновековието, епохата на Възраждането, Априлското въстание 1876 г, новата и най-нова българска история.

Балинова и Шарова къща са архитектурни и исторически културни ценности от епохата на Възраждането, образец на традиционната баташка архитектура. Уредената в нея експозиция представя традиционната народна култура, бит, поминък, празници, обичаи и обреди на батачани от края на ХІХ и първата половина на ХХ век.

Гостите на града могат да посетят и един от символите на Батак църквата-костница „Света Неделя”. Тя е построена през 1813 г., изградена е изцяло от камък и е вкопана повече от метър в земята. Храмът остава в българската история, след Априлското въстание (1876 г.).

В четвъртък – 6 февруари, всички туристи и жители на Велинград могат да разгледат Историческия музей, който ще посреща гости без входни такси. Музеят е с вековна история и съхранява свидетелства за хилядолетното минало на Северозападните Родопи.

Експозицията му е съставена от 21 000 археологически находки, предмети от стария бит, икони, старопечатни книги, лични вещи и архиви на известни личности, снимки и документи. До 21 февруари 2020 г. в него гостува изложбата „България, Япония и наследството на цивилизациите”.

 

Отчитайки успеха на „Денят за вас“ през периода юни-септември миналата година в морски курорти, за зимния период в инициативата на Министерството на туризма заявиха желание да участват редица общини, сред които Банско, Белово, Белоградчик, Брацигово, Враца, Елена, Копривщица, Кюстендил, Ловеч, Сливен, Троян и Чепеларе.

 

В община Смолян стартира зимното издание на проекта „Денят за вас“, като стотици гости и жители посетиха обектите включени в инициативата. Интересът беше много голям, а посетителите в забележителностите бяха два, дори три пъти повече от обичайното.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *