Благовещение е един най-светлите християнски празници – 25 март

 Благовещение е един най-светлите християнски празници – 25 март

На 25 март християните отбелязват един от най-хубавите и свещени празници – Благовещение!

На този ден се почита едно от най-големите тайнства на християнството. В Библията пише, че точно на този ден Архангел Гавраил съобщава вестта на младата Дева Мария , че тя ще е тази, която ще роди Божият син – Иисус Христос, Спасителя на цялото човечество.

Света Богородица е закрилница на майките и на празника се засвидетелства също и почитта към майката. Денят бива свързван и със завръщането на прелетните птици, както и с пролетното пробуждането на Земята и раждането на новият живот в Природата. Трапезата на празника също има обичаи. Символа на пролетта задължително трябва да присъства на масата с ястия от пролетните зеленчуци – лапад, спанак, коприва и други.

Има и спазване на суеверия, че всеки трябва да излиза от дома си нахранен и с пари в джоба. Защото може кукувица да закука и това ще е знак, че през цялата година човек ще се радва на благополучие и благоденствие.

На Благовещение пчеларите отварят кошерите си и пускат пчелите. Свързвани с празника са и сеенето на зеленчуци, а също и присаждането на онези плодни дръвчета, които не дават плод. Така те вече ще станат плодоносни.

В България празникът носи и името Благовец. Който е част от цикъла на Великденските празници. Казва се, че това е и денят, в които изпълзяват змии и гущери. За това на този ден се извършва и обредно гонене на влечугите от къщите. Вдига се силен шум с различни метални предмети, като се казват заклинания.

Според поверията на този ден се завръщали и самодивите, които се крият от хората на свои тайни места. Ако човек попадне там, самодивите го отвличали в техния свят и не го пускали никога повече. За това на този ден на забрадката, колана или на някоя връвчица се прави възелче, което да се носи през цялата година и да предпазва човек от уроки и зли сили.

На светлия празник Благовещение имен ден празнуват хората с имена: Благой, Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Евелина и Евангелина и всички тяхни производни.

редактор: www.vip-velingrad.com

 

Ari Kremen

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *