Българската православна църква почита на 8 ноември Св. Архангел Михаил

 Българската православна църква почита на 8 ноември Св. Архангел Михаил

Българската православна църква почита днес Свети Архангел Михаилвоенноначалника на цялото Небесно войнство от Ангели и Архангели. Празника е наричан от народа Архангеловден.

Архистратиг Михаил (водителя на небесните сили) е един от седемте Първи ангели, стоящи винаги до престола на Господ. Денят 8 ноември е вторият по значимост есенен празник на Българската православна църква след Димитровден.

Архангела  символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. На иконите е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола. В народните традиции  – Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека.

На Св. Михаил се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата един ден преди празника се прави Архангелова задушница  – една от трите големи задушници за годината.

Основната насоченост на обичаите през този ден и името на празника се определят от вярването, че Св. Рангел е един от шестимата братя-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите. Той вади душата на човека и затова е наречен още душевадник. 8 ноември е в чест на съборното единство на ангелските чинове. Църквата почита Деня на Светите Ангели и най-вече на Михаил – вожда на Небесните сили в борбата им срещу духовете на мрака и злото.

 

1 – Св. Архангел Михаил е най-силният сред ангелите, символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. Той е най-силният Ангел и представя Божието слово.

2 – Архангел Гавраил е носителят на Божиите тайни.

3 – Архангел Рафаил лекува от недъзи.

4 – Уриил просвещава душите ни.

5 – Салатиил се застъпва за нас пред Бога.

6 – Уехудиил прославя Бог.

7 – Варахиил ни дарява с Божиите благословии.

 

Под водачеството на Архистратиг Михаил всички ангели останали верни на доброто. Затова той е на особена почит сред християните. Светецът е символ на Доброто, Справедливостта и Светлината.

На този ден се провежда църковна тържествена служба в храмовете, прави се Водосвет за здраве след което започват празнуванията на именниците. На много места в България се организират селски събори и служби за здраве. Коли се курбан за светеца, правят се обредни хлябове, чиято пластика е сходна с тази на хлябовете, приготвяни за погребение или помен. Най-често те се наричат Рангелово блюдо, Рангелов ляп, параклис.

Най-възрастният човек в дома чупи обредния хляб на кръст, полива го с вино и благославя: “Св.Архангеле, св. Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме Ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!…”.
Раздава се жито, което всеки поема с две ръце ­ за да бъде изобилно, и нарича: “Колкото зърна, толкова купи и здраве”.

В съботата преди празника винаги е голяма Задушница, наречена Архангелова. Тя е задължителна, последна среща с душите на мъртвите преди зимата, която ще прекарат далече от земята. Общата трапеза и църковната служба обединяват вярващите в стремежа им да умилостивят светеца, за да им изпрати лека смърт. В молитвите си всеки християнин търси закрила с думите: “Свети Ангеле, който си ми даден от Бога, избави ме от всякакви напасти, спаси ме от скърби!”

Народът ни вярва, че когато умиращият се усмихва, Архангел Михаил му подава златна ябълка. Ако умира в конвулсии – предстои му да изпие горчива чаша. Народната вяра представя светеца като справедлив и състрадателен. Познат е приказният сюжет в българския фолклор, в който Архангел Михаил моли Бога за душата на сиромаха – да не останат децата му сираци. В някои икони Архангел Михаил държи в ръцете си везни, с които отмерва греховете на хората. В негова чест вярващите правят семейно-родови курбани, очаквайки от светеца-покровител здраве и закрила.

На Архангеловден имен ден празнуват над 50 български имена: Ангел, Ангелина, Михаил, Михаила, Гавраил, Емил, Емилия, Емилиян, Емилияна, Радка, Радко, Рангел, Райчо, Райко, Райна, Рафаил, Огнян, Пламен, Емилия, Емил, Милен, Руска, Руслан, Серафим и др. с тяхните производни имена.

 

Традиционно проготвяна храна заАрхангеловден е празника е:
Обредна пита – Рангелова, шилешка супа, зрял фасул, жито, друсан кебап от овнешко месо и щрудел.

Честит имен ден на всички именици и благословен празник!

 

Редактор: vip-velingrad.com

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *