Важно за собствениците и водачите на МПС платили винетна такса.

 Важно за собствениците и водачите на МПС платили винетна такса.
Добре е да се знае, че електронната винетка се издава за автомобил с определен регистрационен номер. При промяна на собствеността обаче , при първоначална или последваща пререгистрация се променя и регистрационния номер. Водачите се заблуждават, че след като са платили вече винетна такса за автомобила, независимо от сменения номер тя е валидна. Но трябва да знаят, че това не е така. За това в Наредбата за условията, реда и правилата за изграждане и функциониране на смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства на база време и на база изминато разстояние е предвидено следното:
– чл.5, ал.4 – При промяна на регистрационния номер на пътното превозно средство собственикът или ползвателят следва в срок от 3 работни дни да заяви тази промяна в централното управление или в областните управления на Агенция „Пътна инфраструктура“ или по електронен път, като съответните длъжностни лица отразяват новите данни относно регистрационния номер на пътното превозно средство в електронната система за издадените електронни винетки след справка в Националния регистър на пътните превозни средства в срок до два работни дни от получаване на съответното заявление.
Това означава, че в срок до три работни дни всеки собственик или ползвател на автомобил, чиито регистрационен номер е променен следва да подаде подобно заявление за да се преконвертират данните за електронната винетка.
Пресцентър ОДМВР-Пазарджик

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *