Велинград отдава почит на Орлицата на Арапчал

 Велинград отдава почит на Орлицата на Арапчал

С традиционната възпоменателна церемония Велинград ще отбележи днес 96-годишнината от рождението на героинята, чието име носи градът – Вела Пеева. Местни общественици и жители на курорта ще отдадат почит пред героизма и саможертвата на партизанката, загинала на връх Арапчал едва 22-годишна.

Тържествен парад-дефиле на Представителния духов оркестър с мажоретен състав „Димитър Мечев“ ще премине през центъра на курорта до читалище „Васил Левски“ от 17,00 часа. Следва ритуала по поднасяне на венци и цветя пред паметника на героинята и почетен караул от Регионален клуб „Родопчани“ към Сдружение „Традиция“. От 17,30 часа е началото на възпоменателния концерт в памет на Вела в читалище „Васил Левски“.

Величка Пеева (Пенка) е родена на 16 март 1922 г. в тогавашното село Каменица. Още като ученичка се присъединява към РМС. Малко по-късно е привлечена от Емил Марков за сътрудник на Централната военна комисия към Централния комитет на Българската работническа партия, прераснала по-късно в Главен щаб на НОВА.

На 27 април 1943 г. Вела и сестра й Гера минават в нелегалност и постъпват в отряд „Антон Иванов“. Намира смъртта си след акция, започнала през последната седмица на март 1944 година и след като е предадена от девера и свекъра на по-голямата си сестра. Районът е обграден от жандармерия, която издирва Вела и другарите й в околностите на днешния Велинград. При една от престрелките остава сама и ранена. Прекарва следващите 37 години в планината гладна, премръзнала и без очила при нейното силно късогледство. На 3 май е открита и обкръжена от жандармеристи на връх Арапчал. Води 5-часова битка, докато й свършат патроните, после се самоубива, за да не бъде заловена жива.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *