Велинград пропуска възможности

 Велинград пропуска възможности

Неизвестно защо, рекламиращата се като „спа столица на Балканите“, община Велинград е на опашката по усвоени европейски средства. Според Института по пазарна икономика община Панагюрище, която също е в област Пазарджик, усвоява шест пъти повече средства от община Велинград.
Многобройните оплаквания на велинградчани, които напоследък, покрай разкопаната главна улица, се увеличиха още повече, ни накараха да се попитаме защо се получава така в един град, който има всички природни дадености да се превърне в едно проспериращо населено място.

Пропуснати възможности за подмяна и разширение на ВиК мрежата

Община Велинград пропусна всички шансове за безвъзмездно финансиране от над 50 млн.лв. от европейските фондове през периода 2007-2013г.

Община Велинград е почти единствената община, която е поканена през предишния период 2007-2013г. да кандидатства в МОСВ за европейско финансиране за подмяна на амортизираната ВиК мрежа и разширение на ВиК системите и изграждане на ПСОВ, но не е представила необходимия проект въпреки предоставените от МОСВ няколко възможности:

Първата покана е от март 2008г. по която общини,в т.ч. и Велинград са поканени да представят проекти и да кандидатстват за безвъзмездно финансиране за техническа помощ за подготовката на инвестиционни проекти за рехабилитация и разширение на ВиК системите и изграждане на ПСОВ. Общината не кандидатства и пропуска шанс да подготви качествен проект с безвъзмездно финансиране.

Втората покана за финансиране на инвестиционните проекти е отправена от МОСВ от оперативната програма околна среда през септември 2008г. чрез процедура на конкурентен подбор,но общината не кандидатства.

Третата покана е отправена на 30 юни 2010г. При това поканата е на принципа за директно предоставяне на безвъзмездна помощ на общините,а не на конкурентен подбор и МОСВ помагаше активно на всички допустими общини,между които и Велинград,да подготвят качествено и да изпълнят своите проекти.Община Велинград кандидатства с некачествен и с големи пропуски проект,поради което получава от МОСВ много бележки и препоръки за ревизия на проекта.Общината не коригира и не внася проект.В момента всички общини приключват своите ВиК  проекти на стойност над 1,5 млрд.евро,при това и доста по-малки от Велинград общини.

Поради непредприети мерки от общината по силата на нормативната уредба по Закона за водите, от 2016г. населението и бизнеса на  община Велинград, която въпреки предоставената възможност не са предприели никакви мерки, ще трябва да плаща силно нарастващи в годините екотакси за изпускане на непречистени отпадъчни води от градската канализационна мрежа.

Пропуснатите възможности за модерна станция за управление на отпадъци

Община Велинград дълго отказваше да се включи в Регионалното сдружение за управление на отпадъците – Пазарджик. Това е най-сериозна пречка за стартиране на проект за европейско безвъзмездно финансиране на голям модерен екологичен проект за региона за управление на отпадъците, включително и претоварната станция за битови отпадъци с модерни съоръжения за сепариране и компостиране общо за двете общини Велинград и Ракитово. Общината все още изхвърля отпадъците си в старото сметище, което не отговаря на екологичните изисквания. Заради община Велинград и някои други общини,които изхвърлят отпадъците си в такива стари сметища,страната ни е в Европейския съд и налагането на огромни финансови глоби за неспазване на европейските екологични изисквания ще се отрази негативно не само на националния,но и на общинския бюджет.

В допълнение община трябва да плаща големи суми екотакси в РИОСВ /отчисления за депониране/,които ще се отразят на таксата битови отпадъци в посока увеличение,тъй като таксата за тон сега е 28лв,но се увеличава силно през следващите години и достига 100 лв/тон през 2020г./това е извън разходите за битови отпадъци/.

До момента общината почти не е изпълнявала задълженията си за заплащане на тази екотакса/отчисления/ и от 2011г. до края на март 2015г. общината дължи 1 560 000лв.,които предстои да се съберат с принудително вземане от държавата/информацията е официална от интернет страницата на РИОСВ Пазарджик/.

Като се има предвид,че годишните разходи на общината за битови отпадъци са около 1 500 000лв. заплащането на дължимата сума за екотаксите означава, че таксата битови отпадъци трябва да се увеличи двойно, или общината да повиши таксата за други социални услуги или да се лиши от инвестиционни проекти за развитие на общината /тази дължима сума от 1 560 000 лв. представлява около 20% от годишния бюджет за местни дейности на общината/.

Факти.бг ще продължи да търси кандидатите за кмет на Велинград за да вземе тяхната гледна точка относно усвояването на европейските средства и осъществяването на модерна станция за отпадъци в курортното селище.

 

fakti.bg

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *