Всички срещу ГЕРБ – не успяха да прокарат мажоритарната система в НС

 Всички срещу ГЕРБ – не успяха да прокарат мажоритарната система в НС
Депутатите заключиха, че обсъждането на референдума е прибързано

ГЕРБ не успя да прокара мажоритарната система в парламента, след като се оказа, че всички останали са против предложението им въпросите от референдума да бъдат приети с решение на Народното събрание.

Предложението на ГЕРБ, което бе внесено на 14 ноември м.г., предвиждаше мажоритарни избори, задължително гласуване и падане на партийната субсидия от 11 на 1 лев на глас.

Лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов призова колегите си от другите политически сили да се съобразят с волята на суверена.

Четин Казак от ДПС обаче поиска да се отложи обсъждането на решението на ГЕРБ с мотива, че е прибързано и всички, с изключение на депутатите на Бойко Борисов, го подкрепиха.

„Вкарва се в края на мандата на парламента само с популистки подбуди, които целят ГЕРБ да се докара пред избирателите и да се хареса на някои водещи на шоу програми, но има дело пред ВАС, от което зависи въобще как ще се действа оттук нататък по референдума“, отсече той.

В момента тече повторно преброяване на бюлетините и пликовете за референдума в 44 секции, посочени от инициативния комитет на „Шоуто на Слави“, след като ВАС даде ход на второто дело, заведено срещу решението на ЦИК от 11 ноември, с което се обявяват резултатите от националното допитване.

В него участваха над 50% от имащите право на глас, но 12 000 гласа не стигнаха решенията за мажоритарен вот на два тура с абсолютно мнозинство и орязването на партийната субсидия до един лев на глас да станат задължителни.

Шоуменът Слави Трифонов и сценаристите му, които инициираха референдума, оспорват резултатите на ЦИК и смятат, че недостигащите 12 000 гласа са подадени, но има несъответствия между броя на пликовете и бюлетините.

Цветанов обаче отсече, че от ГЕРБ ще продължат да настояват да се приемат въпросите от референдума, защото хората на Бойко Борисов били последователни.

В неделя Цветанов поиска от новоизбрания президент Румен Радев да даде още няколко седмици живот на този парламент, за да се въведе мажоритарната система за предстоящите избори.

Радев обаче разпространи съобщение, че ще спазва Конституцията и ще разпусне 43-ото Народно събрание възможно най-бързо.

DNES.BG

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *