Въвеждат се електронни протоколи за онкозаболяванията

 Въвеждат се електронни протоколи за онкозаболяванията

Електронни протоколи ще бъдат въведени за лечение на онкозаболяванията. Това съобщи д-р Гева Стоилова, началник-отдел в Дирекция „Болнична помощ“ в Националната здравноосигурителна каса по време на семинар във Велинград късно вчера. По думите й, така ще има по-прецизна отчетност.“

По отношение на контрола за пациентите с онкологични и онкохематологични заболявания се изготвят протоколи, които тази година за първи път се въвеждат в електронната система при започване на определено лечение, както и при промяна на лечението на пациентите. Тези протоколи, въвеждайки се в електронната система, дават възможност НЗОК да има поглед върху това при какви диагнози какво лечение се назначава и да се контролира дали това се случва реално.“, каза още д-р Стоилова.

Завеждащата дирекция „Бюджет и финансови параметри“ в НЗОК Ганка Аврамова пък, припомни, че парите в бюджета на касата за 2018 година са в размер на 3 859 978 000 лв., което е с 407.2 млн. лв. повече от 2017 г. Също така касата очаква да получи още около 160 млн. лв. от отстъпки на лекарства.Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург.

Планират се новости и при годишните профилактични прегледи. При установен риск от развитие на диабет, сърдечно или онкологично заболяване, вече пациентите ще имат право на втори профилактичен преглед в рамките на годината. Направлението за ендокринолог пък ще ни осигурява освен достъп до специалиста, и ехография на щитовидната жлеза. Това са част от нововъведенията в извънболничната помощ, поясниха участници в семинара във Велинград и припомниха, че при неявяване на годишен профилактичен преглед здравноосигуреното лице подлежи на глоба в размер до 100 лева, както и лишаване от здравни права за срок от един месец.

Всеки профилактичен преглед завършва с карта за оценка на рискови фактори за развитие на определени социално значими заболявания – риск от сърдечносъдови заболявания, захарен диабет, злокачествени новообразувания на маточната шийка, на млечната жлеза, на простата и на ректосигмоидалната област. Когато след годишния профилактичен преглед и попълване на резултатите и данните от анамнезата и прегледа в картата за оценка, се установи, че се касае за пациент в тези рискови групи, тогава пациентът има право на вторичен профилактичен преглед при общопрактикуващия лекар.

Новото тази година е, че когато лицата, попадащи в тези рискови групи, са с висок риск от развитие на посочените заболявания, консултацията със специалисти – кардиолог, ендокринолог, акушер-гинеколог, уролог и хирург, не е оставена на преценка на джипито, а консултацията със специалист е задължителна по профила на риска.

pz.24info.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *