ВЪЛНЕНИЯ В ГРАДСКАТА БИБЛИОТЕКА ЗА МОМЧЕТА ОТ ВУИ – ГР. РАКИТОВО

 ВЪЛНЕНИЯ В ГРАДСКАТА БИБЛИОТЕКА ЗА МОМЧЕТА ОТ ВУИ – ГР. РАКИТОВО

НЕОЧАКВАНИ ВЪЛНЕНИЯ В ГРАДСКАТА БИБЛИОТЕКА ЗА МОМЧЕТА

ОТ ВУИ – ГР. РАКИТОВО

През тази година Седмицата на детската книга съвпада с Великденската ваканция за учениците в началото на месец април. Акцент е отбелязването на 120 годишнината от рождението на детския писател Ангел Каралийчев.

Група ученици от ВУИ “Ангел Узунов” – гр. Ракитово, водени от социалния работник Гергана Чолакова (г-жа Гери), на 04.04.2022 г. посещават библиотеката към Образцово народно читалище “Будилник-1898” – гр. Ракитово. Те са посрещнати от главния библиотекар Анна Кантарева – Митева. В групата са момчета, които не са успели да си заминат у дома по различни причини и карат Великденската ваканция в училището. Г-жа Гери включва по-малките ученици, а именно: Асен Демирев – VII кл., Давид Атанасов – VI кл., Камен Асенов – VI кл., Бони Златев – V кл., Гошо Йосков – V кл.

Оказва се, че две от момчетата: Гошо и Давид, за първи път в живота си влизат в истинска библиотека. Впечатлителният Гошо изпада в захлас при вида на толкова много книги на едно място. Той споделя вълнението си с библиотекаря г-жа Митева, което й дава повод преди да заговори за Седмицата на детската книга да запознае момчетата с правилата за общуване с книгите. Така те разбират, че книгата е приятел, с когото можеш да си говориш, да пътуваш по света, да се връщаш в миналото и да навлизаш в бъдещето. Но книгата е взискателен приятел. С нея можеш да посетиш непознати светове ако я пазиш и ползваш по определени правила:

  • Да не я пипаш с мръсни ръце;

  • Да не я късаш и да не изрязваш картинки;

  • Да не рисуваш по нея;

  • Да не я оставяш разтворена върху масата и да не се облягаш с лакти върху нея;

  • Да не прегъваш листата й, за да отбележиш докъде си стигнал, а да ползваш разделител.

Освен това г-жа Митева обяснява, че всяка книга иска да бъде прочетена от началото до края. Само тогава можеш да разбереш истински, какво се опитва да ти каже. Книгата говори с гласа на своя автор, с гласовете на героите си. Докато си говориш с тях никога не си сам.

Следва обиколка из библиотеката. Над 40 хиляди тома изпълват залите на градската библиотека в гр. Ракитово. Книгите са подредени по научни и литературни области и по автори. Г-жа Митева обръща специално внимание на книгите на Ангел Узунов: “Живот без междучасия” и “Саморасляци – деца наши”, както и на поета Милош Зяпков – “Събрани творби”. И двамата творци са били учители във Възпитателното училище. От 1999 г. Ангел Узунов е патрон на училището, а от 2008 г. на името на Милош Зяпков има учредена Национална литературна награда. Децата се радват да видят познати лица – от стената във фоайето на първия етаж в училището всеки ден ги гледа взискателният Узунов и се срещат с пронизващия поглед на Милош Зяпков. Различното тук е, че портрета на Зяпков е голям и много красив.

По време на обиколката Асен изумява г-жа Митева. Той припомня, че преди около година, по време на кампанията “Голямото четене”, е трябвало да намери книга според литературната област и автора. Днес той безпогрешно отива на точното място. Момчето притежава образна памет, която може да се развива.

След това г-жа Митева кани момчетата да си изберат детски книжки от една голяма украсена с картинки кутия. Децата избират книжки, които с картинките върху корицата поразяват въображението им. Асен харесва “Хубав мечи ден” от Дядо Сашо. Гошо си избира “Разходка в гората”. Давид взема “Приятел попада в плен” от Галина Златина. Бони обича веселието и хваща “Глупавият вълк”. Камен обича животните и харесва книжката с приказката “Конче – вихрогонче”.

Посещението в библиотеката завършва с четене. Най-напред г-жа Митева чете любим откъс от книжката за барбароните. Те са любими на децата и всички заедно много се смеят. След това Бони и Камен също искат да прочетат нещо от избраните от тях книжки. Уговарят се да дочетат книжките в училището и при връщането в библиотеката да разкажат какво най-много им е харесало.

Неусетно е изтекъл цял астрономически час. В училището момчетата едва успяват да се концентрират за около 20 минути, а през този ден в библиотеката времето просто лети. Незабравими мигове, към които да се връщат отново.

Автори: Гергана Чолакова – социален работник

Свилен Топчиев – учител

към ВУИ „Ангел Узунов“ – гр. Ракитово

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *