В Горна Оряховица ще видят „Спомени от Велинград“

 В Горна Оряховица ще видят „Спомени от Велинград“

В Исторически музей – Горна Оряховица предстои да бъде открита изложбата „Спомени от Велинград”. Експозицията, която ще приема посетители от 23 март, включва снимки и експонати – пощенски картички, дарени през годините на музея във Велинград от получатели и колекционери.

В нея намират място първите картички за Чепинските бани от края на ХІХ век, издадените през 30-те години рекламни картички за отделните селища, популярните през 60-те и 80-те години картички за курорта Велинград до изданията от последните години. Сред избраните фотоси са емблематичните обекти за курорта – езерото Клептуза, централният плаж, площадът на града и най-новите хотели. Различни са авторите и издателствата на тези пощенски картички. Сред тях се открояват имена като Григор Пасков – изработил картички за редица градове и курорти в страната (в т.ч. и Горна Оряховица), местните издатели Хр. и Л. Г. Колчагови, ДП „Българска фотография”, Издателство „Септември”, РИК „Елефант” и други.

Автори на изложбата „Спомени от Велинград” са Надежда Ангелова, Георги Куманов и Божана Маркова. Колекцията ще е на разположение на посетителите на музея до 23 април.

http://pz-info.com

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *