В гр. Ракитово тържествено отбелязаха Трети март

 В гр. Ракитово тържествено отбелязаха Трети март
В гр. Ракитово отбелязаха Трети март
Жители и гости на гр. Ракитово отбелязаха Трети март – националния ни празник и 144 години от Освобождението на България. Пред паметника на загиналите във войните бяха поднесени цветя от Общинска администрация, от Общински съвет, от СУ “Св.Кл.Охридски“, ОУ “Хр.Ботев“, Детска градина “Митко Палаузов“, Движение “Русофили“, ВУИ “Ангел Узунов“, Образцово народно читалище “Будилник-1898“ гр. Ракитово, БСП и граждани.
„В историята на България има една дата – 3 март, която е синоним на святата дума Свобода. Днес е свещена дата за всички нас, защото на този ден преди 144 г. след петвековно робство, България възкръсва за нов живот. Затова нека на 3 март сведем чела, нека се поклоним пред мъчениците на свободата, нека си спомним за кръста, който носим, за вярата и борбата, за книжовниците и будителите, съхранили духовното ни богатство и запалили огъня на националното пробуждане и възраждане.“ Това каза в словото си ВрИД кметът на Община Ракитово Цанко Молов.
Сред присъстващите на тържеството бяха и зам.-кметът Кристина Овчарова и председателят на ОбС-Ракитово Нина Димова, служители на Общинска администрация, директори на детски учебни заведения, учители, много граждани, които въпреки студеното време, бяха дошли да отбележат националния ни празник.
В програмата прозвучаха стихове, посветени на Освобождението, изпълнени от ученици на училищата в гр. Ракитово. „ Опълченците на Шипка“, „ Де е България“, а Вазовото стихотворение „Възпоминания от Батак -/От Батак съм, чичо!/-“ просълзи мнозина.
С рецитал участваха и младежите от ВУИ “Ангел Узунов“ – гр. Ракитово, които останаха на караул пред паметника на загиналите герои.
Участва и фолклорната група към ОУ “Хр.Ботев“ – гр. Ракитово с ръководител Илия Андонов.
Тържествената програма завърши с инициативата „Пробуждане с хоро“, която се провежда в Ракитово с участието на Сдружение-клуб за народни танци“ Силивряк“ с художествен ръководител Светлана Стоева.
Пресцентър община Ракитово
снимки: Анна Кантарева-Митева

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *