В Ракитово отбелязаха 105 г. от Балканската война Поднесени бяха венци и цветя пред паметника на ген.Стилиян Ковачев

 В Ракитово отбелязаха 105 г. от Балканската война Поднесени бяха венци и цветя пред паметника на ген.Стилиян Ковачев

В събота, 7 октомври, в Ракитово с тържество в Образцово народно читалище“ Будилник“ и с поднасяне на венци и цветя пред паметника на ген.майор Стилиян Ковачев, командващ Родопския отряд, граждани и гости отбелязаха 105 години от Балканската война. За да отдадат почит към героизма и патриотизма на загиналите в Ракитово бяха народните представители от БСП Йордан Младенов и Надя Клисурска-Жекова, зам.-областният управител на Област Пазарджик Йордан Кожухаров, Нина Димова, председател на Общинския съвет в Ракитово,Петя Цанкова, областен председател на БСП, Петко Генуров-председател на Областния съвет на ветераните от войните, Владимир Георгиев-председател на Областния съвет на Национално движение“ Русофили“, Георги Янчев, зам.-председател на Областния съвет на БСП, Свилен Топчиев, председател на Сдружение“ Суткя“, Тодор Тодоров, председател на „Русофили“-Ракитово и много други. Пред входа на читалището Духовият оркестър с ръководител Маестро Никола Янев посрещаше с изпълнения на патриотични песни присъстващите. „Днес е трудно да си представим драматизма на събитията отпреди 105 години, когато повече от милион и половина българи – сред които наши дядовци и прадядовци, са имали за своя родова кауза участието в Балканската война“.Едва ли има българин, който да не е свързан с войната по съдбовен начин и да не се вълнува в този ден, когато си припомняме тази историческа гордост.
Това е една освободителна война, превърнала се в истинския смисъл на думата във всенародна. Към България е присъединена останалата част на Тракия заедно с Източна Македония.
Балканската война завършва с подписването на Лондонския мирен договор на 17 май 1913 г. заяви водещата на тържеството Елена Димова.
За да се пренесат в атмосферата на събитията, свързани с Балканската война, бе изпълнена възстановка на прочитането на Заповедта за започване на военните действия от ген. Стилиян Ковачев, командващ Родопският отряд. В ролята на генерала жители и гости на Ракитово видяха Георги Балкански – председател на Образцово народно читалище „Будилник” и актьор към любителският ни читалищен театрален състав. За драматизма и героизма на войници и офицери в Балканската война говори Свилен Топчиев – председател на сдружение „Суткя”. „Това, което видяхме днес по трасетата от участниците в планинския полумаратон“ Ракитово-Блатца-Ремово“, е проява на героизъм, заяви Свилен Топчиев. Той говори за патриотизма и героизма на Родопския отряд, който е наброявал над 23 000 офицери и войници. Топчиев припомни за най-голямата битка в региона-на 5 октомври 1912 г.-на връх Велийца над Юндола-битка за превземане на кулата на върха, където са загинали 42-ма офицери и войници. Следва битката за Елешница на 9 октомври 1912 г. По идея на Сдружение „ Суткя“ преди няколко години ентусиасти от Ракитово са минали по стъпките на Родопския отряд и са донесли от Якоруда, където е бил посрещнат ген.Ковачев свещена пръст, която е вградена в капсула в неговия паметник в парка на Ракитово. „ Много са местата и битките в нашата историческа памет, които пазят светъл спомен за бойните подвизи на българската войска.
Днес свеждаме глави пред подвига на всички, които с цената на живота си опазиха своята войнска чест и честта на своя полк. Българският народ никога не ще забрави своите смели и храбри чеда. Той пази в своята историческа памет спомена за тях, а хилядите възстановени и поддържани паметници изразяват нашата почит към всички загинали.“, каза в приветствието си и председателят на Общински съвет-Ракитово Нина Димова. Поздравителен адрес бе получен от Областния управител на Смолян Недялко Славов. С две патриотични песни талантливите певици от Клуба за стари градски песни“Евридика“ с ръководител Маестро Никола Янев поздрави събралите се да отбележат 105-тата годишнина от Балканската война. В края на тържеството се проведе и награждаването на участниците в Петото издание на Планинския лекоатлетически полумаратон“ Ракитово-Блатца-Ремово“.

 

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *