В Русия откриха сладкарница „Ракитово“

 В Русия откриха сладкарница „Ракитово“

Родопският град и Светлоград се побратимяват през 80-те г. на миналия век.

Сладкарница „Ракитово“ отвори врати в руския град Светлоград, като с това върна жеста на ракитовци задето в миналото един от най-популярните ресторанти тук носил името на техния град, научи Марица.бг. Приятелството между българската и руската община има дълга история.

През 80 години на миналия век управите поддържали системна комуникация, преди глобалните политически и икономически промени да я преустановят временно. От три години тя е възобновена и оттогава кметът на Светлоград Вячеслав Лагунов гостува на Ракитово ежегодно.

По време на едно от първите си посещения, руският градоначалник разгледал с интерес вече бившия ресторант „Светлоград“. Въпреки че в момента заведението не работи, общинарите му разказали за голямата му слава навремето, споделяли как там правили сватби, кръщавки, отбелязвали лични празници. Това много впечатлило и трогнало Лагунов. Той е кмет от 8 години и незапознат с предишното топло приятелство между двата града, новите взаимоотношения били изключително приятни за него. По време на гостуване на екип от нашата община на руска земя домакините се зарекли да върнат жеста с имената. Няколко месеца по-късно те спазили обещанието си. За откриването на сладкарницата вдигнали бляскаво тържество, а на гостите било показано знаме с герба на Ракитово и тениска с името на града. Символите са поставени и на най-видно място, до табелата с името, пред входа на сградата.

В музея в Светлоград от известно време има и специално отделен кът за Ракитово. Там събират всички сувенири и подаръци, правени през последните три години. Такъв има и в ракитовския музей, пазещ всички предметни спомени от Русия.

 

Марица.бг

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *