Гасиха с дни горски пожар над Велинград

 Гасиха с дни горски пожар над Велинград

Само за времето от петък до днес в районните пожарни служби в Пазарджишко са постъпили близо 40 сигнала за инциденти, съобщават от Областната дирекция на полицията.

Най-сериозният от всички случаи е възникнал пожар в местността „Печковец“ край Велинград. Огънят лумнал в края на седмицата първоначално в сухи треви. Силният вятър и пресечената местност допълнително улеснили пожарът да навлезе и в част от горския фонд. На място незабавно били изпратени огнеборци от РСПБЗН-Велинград с три противопожарни автомобила и един джип, 15 служители на ДГС „Алабак“ с високопроходими автомобили.

В продължение на няколко дни огнеборци и лесничеи успявали да локализират пожара, но в резултат на силния вятър огнищата се разгаряли отново. Вчера екипите успели да го изгасят напълно. Огънят успял да засегне около 5 декара иглолистна гора, но е спасен намиращ се в близост масив с площ близо 50 декара.

Огнеборци от Пазарджик са реагирали на сигнал за пожар в стара тапицерска работилница намираща се в областния град и къща, а колегите им от Панагюрище и Пещера също са гасили пожари в къщи. За радост при четирите случая са нанесени само материални щети, няма пострадали хора.

Продължава тревожната тенденция за палене на сухи треви, стърнища, отпадъци, неправилно боравене с открит огън. Само за изминалите 72 часа огнеборците в областта са се отзовали на 30 сигнала от този род, информират още от дирекцията на МВР.  Това създава условия за изразходване на много сили и средства при ликвидирането им. В същото време може да се наложи необходимост от  реагиране на много по-сериозни сигнали и това да забави придвижването на дежурните смени. Забелязват се и случаи на неправилно  запалване на съдържанието в метални и пластмасови контейнери, което създава предпоставки за възникване на по-сериозни инциденти в градовете.

dariknews.bg

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *