Да учиш чужд език във Велинград

 Да учиш чужд език във Велинград

Свикнали сме да казваме, че плодовете се берат  наесен, но  в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ нещата се случват различно. Ученици и преподаватели работят неуморно и наистина постигат успехи в различни области.

Един от приоритетите на училището е обучението по чужди езици. Двете паралелки със засилено изучаване на английски и немски езици година след година доказват, че може да се постигне високо ниво, че младежите имат потенциал за развитие и изяви, че са конкурентни на национално ниво, че са компетентни и талантливи. Именно затова  интересът както на учениците, така и на родителите расте. Повечето млади хора получават мотивация и амбиция да успяват. А това е нещо наистина ценно.

Примерите не са малко. За четвърти пореден път ученици от немските паралелки участват в  театрален фестивал  “Завесата се вдига за немския език“, организиран от Министерството на образованието и “Гьоте“ институт и се класираха за участие в националния кръг, който ще сепроведе в Троян през април.

За втори път учениците, които са избрали  английския като първи език, се включват във фестивала на авторска драматургия и театър на английски език. С пиесата “Доброто побеждава злото“ ще участват в националния кръг, който ще се проведе  в края на март  в Плевен.

Значими са успехите и в индивидуалните изяви.

Георги Алексиев, Величка Чорбова и Велка Коцева, ученици от 10 клас на СОУ „Св.Св. Кирил и Методий “ – Велинград, се включиха за първа година с голямо желание и с удоволствие в  Pad – олимпиадата. Тя се организира ежегодно от службата за педагогически обмен при Консултативния отдел към посолството на Федерална Република Германия в Сътрудничество с МОН. В нея могат да участват ученици от 10 клас, които изучават немски като първи чужд език.

Георги Алексиев се класира за следващия етап, с проекта си на немски език  представен в Немското посолство.

Ученици от 9 и 10 клас на СОУ „Св.СВ. Кирил и Методий “ – Велинград , участваха и в друга олимпиада, организирана от “Гьоте“ институт –България. Класираха се четирима ученика, които ще представят училището в националния кръг на олимпиадата в София. Нека да пожелаем успех на Величка Чорбова, Здравко Жерев,Георги Алексиев и Роза Шуманова. Самото участие в националната олимпиада в „Гьоте“ институт в София вече е успех за тях.

На 10 февруари ученици от 8,9,10 и11 клас се включиха в шестото  национално състезание по творческо писане на английски език. Конкуренцията беше сериозна и след задълбочени дискусии от 4054 есета бяха избране 120 за участие в национоналния кръг. Сред тях е и Даниела Хамарилова, ученичка от 8А клас с интензивно изучаване на английски език.

В третото национално състезание по английски език, организирано от  Longman – България  взеха участие 27 ученика от всички езикови паралелки. Пет от тях  се класираха за националния му кръг в края на март. Поздравления за Стефани Попчева – 7 клас , Елена Кузманова- 8 клас , Васил Янакиев и Константин Толис –  9клас, Александра Масларова – 11 клас.

Особено сме горди, че единственият класиран  в олимпиадата по английски език деветокласник от област Пазарджик е наш ученик, хвалят се от училището. Васил Янакиев от 9 а клас, паралелка с интензивно изучаване на английски език,за втори път ще участва в националния кръг. Много са неговите успехи от различни състезания, конкурси и олимпиади.

В края на март предстои още едно важно участие. Сашка Баракова, Ваня Средкова, Елена Баева и Иван Топорчев – ученици от 11 и 10 клас, ще мерят сили с представители на най – добрите училища в цялата страна в  13- тото издание  на викторината на английски език  „Образование на бъдещето“. Тя се организира от фондация „Дарби“ и Консултантска къща за образованиев чужбина „Дарби“. Състезанието се реализира в партньорство с Национален дворец на децата и МОН.Това е единственото по рода си кариерно състезание по английски език в страната за гимназисти от 10 до 12 клас. Гарант за високия престиж на инициативата е и подкрепата и участието в нея на водещи университети и образователни институции от различни страни.  Миналата година отборът на училището спечели престижното  второ място и летен курс в Англия./СОУ“Св.Св.Кирил и Методий“/

 

pz-info.com

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *