Денят, ако теснолинейката спре

 Денят, ако теснолинейката спре

През последния месец няколко пъти основни влакове по теснолинейката бяха отменяни. Вместо тях БДЖ наемаше автобуси, които да извършат услугата на жп превозвача. Стотици туристи останаха разочаровани, защото са дошли за влакчето, а железниците ги возят с автобуси. При това без климатик, тоалетна и нормално пространство. Причината е липса на технически изправни локомотиви.

Вчера – близо месец по-късно, отново вечерният влак бе отменен и се обслужи с автобус. Днес най-пълният влак в посока Добринище-Септември също е автобус. Утре ситуацията ще е същата и остава да се молим поне да не става още по-зле.

И в крак със случващото се, нека Ви представим как би протекъл един ден по теснолинейката, ако тя не се движи.

НЯКОЛКО СЕЛА ОСТАВАТ ОТКЪСНАТИ

Ако си представим, че днес нито един влак по теснолинейката не замине, например защото няма изправни локомотиви, над 700 души от селищата Абланица, Цветино, Магерово и Алендарова остават без връзка със света. Разположени са високо в планината около гара Цветино, до която няма шосейна мрежа, няма асфалт, няма обществен транспорт, а личният е затруднен от профила на терена. Когато БДЖ наеме автобус, той не пътува до гара Цветино заради липсата на пътна мрежа и така държавата лишава тези над 700 души от жизненото им право на свободно придвижване.

Откъсването на тези села обрича около 50 души – редовни ежедневни клиенти на БДЖ, някои от тях с абонаментни карти, от това да изкарат прехраната си, слизайки във Велинград да продадат домашното прясно мляко, което добиват от добитъка си. За останалите, които не пътуват всеки ден, но често използват железницата, изобщо няма да повдигаме темата.

Съседното село Света Петка, където живеят 1500 души, също няма обществен транспорт, макар че се намира на главния път Велинград-Якоруда-Банско. През зимата пък често пътят се затваря и цялото движение е възпрепятствано. Тогава остава само влакът.

Иначе казано, общият брой пътници, които в такъв един ден БДЖ ще загуби, се равнява на около 100-150 души.

ДЕСЕТКИ МОЖЕ ДА НЕ СТИГНАТ ДО МЕСТОРАБОТА

Eжедневно със сутрешния влак „Вихрен” и обедния влак „Родопи” от Аврамово, Смолево, Черна Места, Якоруда, Юруково, Дагоново и Белица няколко десетки граждани отиват на работа в по-развитите градове Разлог и Банско. Същите се прибират в рамките на денонощието с обратните влакове „Родопи” – следобед, и „Места” – вечерта. В случай, че няма влаково движение, всички тези хора се изправят пред огромното предизвикателство – как да стигнат до работа. Автобуси до Аврамово, Черна Места и Смолево – НЯМА. За Якоруда са рядко, а цената – много по-висока и непосилна спрямо трудовото възнаграждение, което получават тези хора. През зимата често дори движещите се автобуси се отменят.

Така липсата на влак ще остави тези около 100 души, пътуващи ежедневно двупосочно, пред опасността да загубят работата си в регион с рекордна безработица. А автобусът, който БДЖ евентуално ще осигури – ще затрудни допълнително трафика по главния път успоредно на жп линията и ще бъде допълнителна предпоставка за ПТП и риск за живота и здравето на хората.

СТОТИЦИ ТУРИСТИ ЩЕ СЕ ОТКАЖАТ

Още преди няколко години, когато се подменяше жп надлезът до село Варвара по теснолинейката и влаковете не се движиха 2 месеца посред лято, на всички ангажирани с превоза по линията би следвало да им е станало ясно, че голям процент от пристигащите в Септември за връзка в посока Добринище искат не просто да пътуват, а да пътуват с влакчето. Затова множество групи и индивидуални пътници се отказваха от превоза с автобус и се връщаха от големите градове, откъдето са дошли, за да пътуват с теснолинейката.

В началото на този месец, когато беше първата поредица отменени влакове, множество туристи се оплакаха от лишението в разгара на туристическия сезон БДЖ да отменя най-предпочитаните по теснолинейката влакове, принуждавайки пътуващите да използват неудобни автобуси, твърде недостатъчни да поберат всички пътници.

Вече 3-4 години се забелязва ръст на българските и чуждестранни граждани, посещаващи теснолинейката заради самото пътуване, а не за да стигнат до дадено селище – било то курорт или туристическа местност. Въпреки този голям интерес към самия влак, на какъвто БДЖ не се радва по другите си направления, дружеството за пътнически превози не успява да отговори на очакванията и отменя влакове. Ето че на 30 и 31 юли, както и на 1 август отново имаме поредица от отменени влакове, един от които е пълният с туристи ежедневно ПВ 16104 „Вихрен”.

ОСТАВА ЕДНА НАДЕЖДА

И след всичко, което се случва – положителното и отрицателното, оставаме с една надежда държавата – в лицето на министъра на транспорта и изпълнителя на жп превозите у нас, да вземе адекватни и спешни мерки за осигуряване на живот за локомотивите по линията. В противен случай, съществува съвсем реална възможност в навечерието на 93-тата година от заминаването на първия влак по линията тя да се обслужва изцяло от автобуси.

Вярваме, че ръководството на БДЖ, които все пак показват съпричастност към положителните новини от живота на Родопската теснолинейка, ще съумее да излезе от днешната криза в най-скоро време.

tesnolineikata.com

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *