Деца от ЦПЛР ОДK – гр. Велинград изнасят концерт за момчетата от ВУИ – гр. Ракитово

 Деца от ЦПЛР ОДK – гр. Велинград изнасят концерт за момчетата от ВУИ – гр. Ракитово

ДЕЦА ОТ ЧЕПИНСКО ИЗНАСЯТ КОНЦЕРТ

ЗА МОМЧЕТАТА ОТ ВУИ – РАКИТОВО

Денят 13 май 2021 г. носи неочаквана прекрасна емоция за момчетата от ВУИ „Ангел Узунов” – гр. Ракитово. Малко преди последния час в двора на училището пристигат бус и няколко коли. Никой, освен директорът Георги Янушев и социалният работник г-жа Гери, не знае кои са гостите. Това са малки музиканти, певци и артисти от Центъра за подкрепа и личностно развитие – Общински детски комплекс (ЦПЛР – ОДК) – гр. Велинград с директор г-жа Катерина Мирчева.

Площадката пред общежитието на ВУИ – Ракитово се изпълва с момчета, момичета и техните художествени ръководители от ЦПЛР – ОДК – Велинград. Те за първи път идват в училището и са изненадани от прекрасната приятна зеленина в двора и боровата гора наоколо. Някои от децата са със сценични костюми и те за момчетата от ВУИ са като излезли от приказките.

След минути столовата на ВУИ е подготвена за концерт. Масите са пренесени отзад, столовете са подредени на редове като в театъра, за изпълнителите е обособена сцена, апаратурата и микрофоните са включени. По знак от директора Георги Янушев публиката – момчетата от ВУИ, заемат местата си.

Концертът започва с връчване на поздравителен адрес от г-жа Катерина Мирчева за учителите и учениците от ВУИ с пожелание за успешно завършване на учебната година. Има и още нещо специално за момчетата от училището – по парче питка от Велинград.

Водещата г-жа Катерина Мирчева открива концерта, наречен „На гости при приятели”. Първите изпълнители са членовете на Студиото на журналистите с ръководител г-жа Нина Маврикова. Те представят на сцената драматизацията „Маминото Миме” по Асен Босев. Ролите се изпълняват от Александрина Чапева (Мимето), Александрина Благоева (майката), Анна Шаркова (бабата), Теодор Пишотов (бащата) и водещите Елена Божурина и Вероника Каръкова. Със завидно умение и прекрасна дикция младите журналисти демонстрират неповторимия език на Асен Босев. Момчетата от ВУИ се наслаждават на изпълнението, видимо доволни, че те самите вече имат някои трудови навици и умения и никой няма да ги сбърка с галеното Мими. Журналистите, които се оказват и добри артисти, са изпратени с аплодисменти.

На сцената излизат Ани Ушева и Любомир Германов от Театралната школа на г-жа Иванка Дебелушина. Те представят етюд от „Укротяване на опърничавата” от Уилям Шекспир. Бърз, експресивен диалог, много близък до начина на общуване и на сегашните тинейджъри, съчетан с облекло от 19 век – неочаквана комбинация за деца, несвикнали с театъра. Независимо от това момчетата от ВУИ реагират съвсем адекватно. Актьорите, усетили интереса и енергията на публиката заиграват още по-емоционално. И когато Ани скача на гърба на Любомир като котка, точно преди края на етюда, публиката експлодира в аплодисменти. Децата от ВУИ за пореден път показват, че възприемат играта на сцената като чиста монета, като реалност и преживяват всичко заедно с героите.

Следва изпълнение на пиано от Рая Кадурина от Ракитово, която е ученичка на г-жа Ирина Байрактарова. Малкото момиче почти изчезва зад пианото, но музиката ечи в столовата. С изпълнението на две песни Рая загатва за възможностите си.

Концертът продължава с още класическа музика. Следва песен на гондолиерите от Венеция в изпълнение на Борислава Нейчева и нейната ръководителка г-жа Венера Ланджова.

След нежната мелодия на флейтата идва изпълнението от Калоян Прегьов на саксофон. Булшинството от публиката от ВУИ сигурно не са чували самостоятелното звучене на този инструмент, но майсторството на Калоян, подсилено с танц от танцьорките от Танцовата формация на г-жа Мая Кондарева, правят чудеса. След края на мелодията танцьорките изчезват зад шубера и Калоян е изпратен с взрив от аплодисменти.

На сцената излизат част от музикантите на Николай Кривошийски. Никола Семерджиев – баритон, Петко Семерджиев – тромпет и Владимир Кривошийски – тромпет изпълняват възрожденската песен „Вятър ечи”. За момчетата от ВУИ духовите инструменти са познати и обичани. Директорът Георги Янушев свири на тромпет в ракитовския духов оркестър. Той лично обучава тръбачите в училището. Тръбачи са били наскоро заминалият си Асен Мехмедалиев, Димитър Илиев – ІХ кл. Тръбач в момента е Бони Златев – ІV кл. Той слуша музикантите от Велинград с блеснали очи и дава знак, че иска да излезе на сцената и да изпълни някой училищен сигнал. Това не е възможно, но Бони може да изсвири нещо след концерта.

Последователно следват изпълненията на Мими Кошеджийска и Йордан Тюфекчиев от Детско-юношеската вокално-инструментална школа (ДЮВИШ) „Звънче” с ръководители Йорданка и Иван Казалиеви. Мими е от Ракитово. Тя и Йордан имат прекрасни гласови възможности. Аплодисментите от неподправена, искрена публика, каквато са момчетата от ВУИ, показват, че скоро и двамата ще блеснат на голямата сцена.

Едночасовият концерт завършва с модерен танц в изпълнение на Алис Коруджийска, Виктория Шолева и Борислава Гаджанова с ръководител г-жа Мая Кондарева. Грацията на момичетата, способността им да владеят сцената изправят публиката на крака. Аплодисментите дълго не свършват и само излизането на директора Георги Янушев на сцената успокоява обстановката. Г-н Янушев благодари на изпълнителите и ръководителите за приятните емоции. Социалният работник г-жа Гери поднася на изпълнителите шоколад и ръчно направени картички от момчетата от ВУИ.

Директорът на ЦПЛР – ОДК г-жа Катерина Мирчева споделя, че момчетата от ВУИ – Ракитово са прекрасна публика. Тя поема ангажимент от името на двайсетте изпълнители и техните художествени ръководители да гостуват отново в училището в Ракитово. Нещо повече – тя кани момчетата от ВУИ да участват в следващия концерт заедно с децата от ЦПЛР – ОДК – Велинград

Автори:

Венцислав Пламенов – ученик от VІ кл. и Свилен Топчиев – учител

ВУИ „Ангел Узунов” – гр. Ракитово

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *