Започва Седмица на гората 2017

 Започва Седмица на гората 2017

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Заместник-министърът на земеделието и храните проф. д-р Иван Палигоров участва в церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на лесовъди и горски служители, отдали живота си за горското дело.

„Българският лесовъд със своя професионализъм, отдаденост и гражданска доблест, отдавна е заслужил уважението и признанието на обществото. Лесовъдската ни колегия не забравя стореното от миналото и с увереност в бъдещето се старае да продължава традициите, създадени от нашите достойни предшественици, които с цената на много усилия и жертви са успели не само да запазят, но и да създадат огромни площи нови гори.” Това заяви в словото си изпълняващият длъжността председател на Съюза на лесовъдите в България инж. Анна Петракиева.

На събитието, което се проведе в двора на Лесотехническия университет, участие взеха студенти, преподаватели, представители на Изпълнителна агенция по горите, Регионална дирекция по горите – София, научни работници от Института по гората при БАН, лесовъди- ветерани и приятели на гората.

По традиция лесовъдската колегия засвидетелства признателност на своите достойни предци в навечерието на Седмицата на гората, която се чества още от далечната 1925 г. През тази година тя ще се отбележи за 93-ти път и е от 3 до 9 април 2017 г.

Официалното откриване на Седмицата на гората е на 3 април 2017 г., понеделник, от 11:00 часа в Национален исторически музей до Резиденция „Бояна”.

Утре – събота, 1 април 2017 г. на територията на цялата страна стартира националната инициатива „Лесовъд за един ден”. В рамките на инициативата са организирани забавни игри за децата и любителите на гората, в които те ще имат възможност да се запознаят с професията на лесовъда и дейностите в горите. В София празникът е в Борисовата градина от 10:30 часа до 15:00 часа на сцената за културни мероприятия.

На 4 април 2017 г. ще бъде открит музей на Национален музей на горското дело и поднасяне на цветя пред паметника на лесовъда Васил Попов във Велинград.

На 5 април в Аулата на Лесотехническия университет ще се проведе среща на заместник-министър проф. Иван Палигоров със студенти, а на 6 април той ще се срещне с бивши ръководители на централното горско ведомство.

На 7 април, петък, ще се проведе традиционното залесяване с участието на служители в горската система, студенти, партньори. По време на събитието е предвидено връчването на традиционните награди на Изпълнителната агенция по горите но колеги от други институции и журналисти.

novinata.bg

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *