Започна свещеният за мюсюлманите месец Рамазан

 Започна свещеният за мюсюлманите месец Рамазан

Започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан. Религиозните постят духовно и физически – храненето е след залез, на смрачаване. Днес 12-04-2021 е първият ден от Свещения месец – Рамазан. В различните държави е възможно да започне по различно време, тъй като началото му е свързано и с движението на луната. Периодът на въздържание за мюсюлманите, предшестващ големия религиозен празник Рамазан Байрам, и тази година ще премине под знака на извънредното положение. Периодът на въздържание за мюсюлманите продължава един месец. През този месец мюсюлманите спазват през деня разширен пост (наричан саум на арабски), включващ въздържание (само денем) не само от храна, но също от напитки, тютюн, полов акт. Така отбелязват първото откровение от Корана за пророка Мохамед според ислямската вяра. Това ежегодно месечно говеене е сред Петте стълба на исляма. Думата „рамадан“ идва от арабския корен рамида или ар-рамад, което означава изгаряща топлина или сухота. Говеенето задължително за възрастните мюсюлмани, освен болните, пътуващите, старите, бременните, кърмещите и диабетиците. В някои мюсюлмански страни неспазването на говеенето или откритото отклоняване от това поведение по време на рамазан се счита за престъпление и се преследва като такова.

Появата на тънката нишка на новия полумесец в залеза на небето бележи началото на свещения за мюсюлманите месец Рамадан. В повечето страни от Близкия изток ще бъде първият ден на пост, съобщи Върховният съд на Саудитска Арабия въз основа на наблюдения от Кралската астрономическа обсерватория, според ТАСС.

Точният момент астролозите и ислямските богослови, не само в Саудитска Арабия, но и в други арабски страни не можаха, колкото и да се стараеха, да забележат раждането на младия полумесец. Въпреки хартиените и електронни календари, в които лунният календар, подобно на слънчевия, е насрочен за няколко години предварително, мюсюлманите, както и навремето, разчитат на авторитетни астрономи и астролози за определяне на тази дата – те имат важна мисия да виждат в небето с помощта на инструменти или дори с просто око тънката нишка на бъдещата луна. Ислямският лунен календар се състои от 12 месеца от 29 или 30 дни. В лунната година има 354 или 355 дни, така че е по-кратък от слънчевия календар. Рамадан е деветият месец от годината след Ша’бан, последният ден, от който е 12 април.

 

подбрана информация: редакция www.vip-velingrad.com

12-04-2021

 

Ari Kremen

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *