Заседание на Областен кризисен щаб – Пазарджик 26-11-2020

 Заседание на Областен кризисен щаб – Пазарджик 26-11-2020

285 са хоспитализираните пациенти с COVID-19 в област Пазарджик.

Щабът иска подкрепата на МЗ за разкриване на лаборатория за PSR тестове към МБАЛ Пазарджик.

До момента броят на заразените с COVID-19 в област Пазарджик е 3 287, съобщи след заседанието на Областния кризисен щаб областният управител и председател на щаба Стефан Мирев. 987 са оздравелите, 168 са починалите в региона от началото на пандемията. За последното денонощие, заразените са 92-ма. 166 са медицинските лица, при които е установена коронавирусна инфекция, като 129 от тях вече са излекувани. На домашно лечение към момента са 1 847 души, хоспитализирани са 285, а на интензивно лечение са 33-ма. От началото на епидемията с положителни проби за COVID-19 са 60 души училищен персонал и 23-ма ученици. Под карантина в областта са поставени 1 493 лица.

Областният управител допълни, че за последното денонощие екипите на ЦСМП Пазарджик са реагирали общо на 75 повиквания, като една трета от тях са за лица с доказан или симптоматика за коронавирус, което означава, че натовареността е изключително голяма за всички екипи на спешната помощ в областта, каза Стефан Мирев.
Девет са болниците в областта, които лекуват доказани с COVID пациенти, съобщи по време на брифинга зам. директорът на РЗИ Пазарджик д-р Хюля Шериф. В момента 285 са хоспитализираните пациенти, а 33 от тях са на интензивно лечение. Свободните легла в болниците са 38 като 8 от тях са интензивни.

Продължават съвместните проверки на РЗИ, ОДБХ и ОДМВР Пазарджик за спазването на въведените противоепидемични мерки, допълни д-р Шериф. За изминалата седмица те са 44, а общините са подали информация за 87 извършени проверки по места. Здравната система е изключително натоварена, броят на болните се увеличава всеки ден, като заболяемостта в област Пазарджик към 25 ноември е 477,5 на 100 000 души“, съобщи д-р Шериф.

Областният управител Стефан Мирев каза, че в събота започват масирани проверки в обектите с обществено предназначение от страна на ОДМВР и ОДБХ Пазарджик. Ще бъде упражняван стриктен контрол за спазване на въведените забрани след новата заповед на министъра на здравеопазването.

Областният кризисен щаб отправи искане до Министерството на здравеопазването за осигуряване на средства за закупуване на апаратура и разкриване на лаборатория за PCR-тестове към най-голямото лечебно заведение в областта – „МБАЛ-Пазарджик“, съобщи Стефан Мирев по време на брифинга. Надяваме се да получим необходимото разбиране и подкрепа от Министерство на здравеопазването, допълни Мирев. Областният управител поясни, че това ще намали времето за престой на хоспитализираните пациенти със съмнения за коронавирусна инфекция, на легла определени за триаж (изолатори), които са крайно недостатъчни на територията на областта, както и за своевременното определяне и прилагане на правилната терапия за всеки конкретен пациент.

 

Областна администрация Пазарджик 26-11-2020

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *