За ВУИ „А. Узунов”- гр. Ракитово празника 8-ми март по традиция от много години е радостен за всички

 За ВУИ „А. Узунов”- гр. Ракитово празника 8-ми март по традиция от много години е радостен за всички

МОМЧЕТАТА ОТ ВУИ – РАКИТОВО ОДУХОТВОРЯВАТ

ОСМОМАРТЕНСКИЯ ПРАЗНИК В УЧИЛИЩЕТО

Възпитателно Училище Интернат „Ангел Узунов” – гр. Ракитово е училище за момчета от І до ХІІ клас. Независимо от това празникът на жената на 8ми март по традиция от много години е светъл и радостен за всички. Това е така, защото половината от работещите в училището педагози и служители са жени. Те внасят топлота и чувствителност. Благодарение на тяхното присъствие и грижа училището е по-светло, по-цветно, по-приятно място за децата и за работещите.

Вече много от момчетата идват от Домове за деца и Центрове за временно настаняване от семеен тип. Семействата им по различни причини не са могли да се грижат за тях. За тези момчета да участват в рецитал със стихове за майката е трудно и болезнено. Понякога им трябва време, за да разберат и да простят. Защото нямат отговор защо и как са били оставени в Дом за деца, а не са с близките си. Част от тези момчета с радост учат стихове за учителката, която в този момент е като майка за тях.

Празникът на Осми март е като всеки празник ден за радост, за подаръци или ден за равносметка. Във всички случаи той е различен и незабравим. Така е и тази година във ВУИ – гр. Ракитово. По идея на възпитателя Цветана Добрева се подготвя група момчета, които да поднесат цветя на работещите жени в училището. Това е новост, защото до момента цветята и подаръците за жените са поднасяни винаги от колеги мъже. Тази промяна се пази в тайна и за да има ефект на изненада участващите 15 момчета обещават да не споделят с никого.

Предварително г-жа Добрева боядисва с помощта на Венцислав Пламенов – VІ кл. една ръчна количка. Братята Райко и Милен Рамадан от ІХ кл. покриват количката с мъх от гората. На количката преди тържеството се поставят саксиите с живи цветя за всяка от жените от колектива.

Социалният работник Гергана Чолакова (г-жа Гери) подготвя с няколко момчета кратък рецитал.

Участниците са: Божидар Златанов – VІІ кл. с „На майка ми” от Иван Вазов, Мартин Средков – ІХ кл. с „Благодаря ти мамо” на Асен Босев, Стефан Тодоров – Х кл. с „До твоето сърце” на Николай Зидаров, Бони Златев – ІV кл. и Стоян Иванов – VІІ кл. си поделят „На моята учителка”.

Тържеството по традиция е пред учебната сграда. След рецитала момчетата се разшумяват. Тогава председателят на ученическата общност Тихомир Асенов – Х кл. изпраща Димитър Стефанов – Х кл. да пробяга 50 метра за охлаждане на страстите. Оказва се, че това е предварително подготвено и е част от сценария. Митко хуква към сградата на Младежкия дом и след минута се връща, карайки ръчната количка, натоварена със скритите цветя за дамите. Петнадесет момчета поднасят цвете на обичаната дама от училището. От името на жените приветствие към децата и към ръководството на училището, осигурило цветята, отправя развълнуваната служителка Цветка Лазева. Мигът е наистина незабравим, както за жените, така и за децата.

Поздрав към всички дами отправя и Илия Гушмашки – VІІІ кл. От името на децата той благодари на всички жени в училището – учителки и служителки, за обичта и усилията, които полагат всекидневно. Благодарение на тях училището е и дом за децата.

Поради елемента на изненадата и включването на двайсетина момчета в подготовката на тазгодишния осмомартенски празник в съзнанието на учители, служители и ученици той остава като мил спомен. В този момент те са едно семейство, сплотено от емоция и взаимност.

Автори: Венцислав Пламенов – VІ кл. и

Свилен Топчиев – учител

ВУИ „Ангел Узунов” – гр. Ракитово

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *