За здравето и първия ден в училището или детската градина

 За здравето и първия ден в училището или детската градина
Здравият организъм е способен да се приспособи
Промяната е естествено състояние на средата, а здравият организъм се отличава със способността си за приспособяване. Ако детето или възрастният, на които предстои промяна, са подготвени поне в известна степен за онова, което им предстои в новата обстановка, това ще определи по-доброто общо състояние на организма. Колкото по-добре се чувства човек, толкова по-малка е вероятността да позволи на външни фактори да повлияят на здравословното му състояние.

Как да се адаптираме в новата среда? Първото и най-важно условие е да се подходи разумно и без излишна паника към момента на преход. Родителите често имат много повече притеснения за първия учебен ден на от самото дете или от бъдещия студент. А често цялото семейство се вълнува прекалено и създава напрегната ситуация, от която е трудно да се разграничиш.

Ако детето тръгва за първи път на градина или на училище, отделете време да поговорите с него. Разкажете за Вашия първи учебен ден. Личният Ви опит ще му покаже, че може да разчита на Вас в тази нова ситуация. Поговорете за евентуалните му притеснения и страхове. Понякога децата имат щури идеи, преувеличени представи или пък са научили нещо от по-големите братя, сестри и братовчеди, познати, което ги притеснява. Подходите сериозно към онова, което детето има да каже. Може да Ви напуши смях заради детските въображаеми ситуации, но в случая е важно да вдъхнете увереност и самочувствие на детето, че ще се справи и че ще го подкрепите, ако има проблем или се затруднява със задачите си.

dnes.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *